Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Jyske borgmestre glade for Venstres integrationsgulerod

Mens to jyske borgmestre mener, at en økonomisk gulerod kan hjælpe integrationen på vej, frygter integrationsborgmester i København, at belønninger ikke hjælper de kommuner, der har svært ved integration i forvejen.

Venstre vil have kommuner til at styrke integrationen ved at give en kontant bonus til de, der får indvandrere i beskæftigelse og uddannelse. Det går ud over de kommuner, der på papiret er dårligere til at få nye borgere i arbejde, fordi de går glip af belønningen.

Men det gør faktisk ikke så meget, lyder det fra Erik Buhl Nielsen (V), der er borgmester i Varde, der er en af de kommuner, der ligger nederst på listen over kommuner, der er gode til at få ikke-vestlige indvandrere i beskæftigelse.

»Vi vil da naturligvis tage udfordringen op og se, om vi kan gøre det endnu bedre, hvis der er en økonomisk gulerod. Vi ligger godt nok ikke bedst, men jeg tror på, at det kan være med til at ændre noget,« siger han og peger på, at stigningen i antallet af nye borgere fra udlandet blandt andet giver et problem i forhold til transport ud til de landsbyer, hvor integrationen ifølge Erik Buhl Nielsen sker bedst.

»Der vil ekstra midler jo kunne være med til at øge transportmulighederne eksempelvis,« siger han og bakkes op af borgmester i Haderslev, Hans Peter Geil (V), der peger på, at det er arbejdspladser, der sikrer integrationen.

»I sig selv lyder forslaget fornuftigt. Er der ekstra midler, så kan du gøre en ekstra indsats,« siger han og understreger, at kommunerne lige nu arbejder på højtryk med at få integreret de flygtninge og indvandrere, der kommer.

Venstre forestiller sig konkret, at udspillet skal finansieres ved at sløjfe 16 statslige puljer, der blandt andet er gået til at styrke den mentale sundhed hos unge og ekstra hjemmehjælp til ældre. En oprydning i de ordninger kan være med til at stille kommunerne op mod en milliard kroner i udsigt, hvis de formår at sætte gang i integrationen.

Men mens de bedste integrationskommuner kan se frem til en økonomisk belønning, er der intet til de kommuner, der måske i forvejen har svært ved at løfte opgaven. Det møder kritik fra Anna Mee Allerslev (R), beskæftigelsesborgmester i Københavns Kommune.

»Staten må selvfølgelig gerne stille krav til kommunerne, men jeg frygter, at det kun bliver en pisk til de kommuner, der i forvejen har det svært, og det hjælper ikke integrationen,« siger hun i et SMS-svar.

På Christiansborg bliver forslaget modtaget lunkent i blå blok, hvor Dansk Folkeparti ser gode elementer, men partiet vil have svar på, hvordan »tilstrømningen« af indvandrere stoppes. De Konservative ser gerne, at guleroden udvides fra beskæftigelse og uddannelse til også at gælde det lokale foreningsliv.

»Mange af vi danskere er blevet rystet godt sammen nede i den lokale sportsklub,« siger politisk ordfører Mai Mercado (K) i en skriftlig kommentar.

I rød blok er der stor skepsis over for Venstres forslag.

Regeringen mener, at partiet overser, at der er stor forskel på de enkelte kommuner, mens Enhedslisten decideret kalder forslaget for asocialt,

»De ældre og de socialt udsatte kommer til at betale for belønningen til de kommuner, der kan få mange flygtninge og indvandrere i arbejde,« siger Finn Sørensen (Ø) med henvisning til, at pengene blandt andet skal tages fra puljer, der har været målrettet klippekort til ekstra hjemmehjælp.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.