Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Justitsminister vil mødes med danske jøder

En bred vifte af Folketingets partier vil sikre det jødiske samfunds sikkerhed. Justitsminister Mette Frederiksen vil mødes med jødiske repræsentanter senere på ugen.

Justitsminister Mette Frederiksen
Justitsminister Mette Frederiksen

Da 32-årige Ahmed Coulibaly fredag tog gidsler i et jødisk supermarked og dræbte fire franske jøder, skyllede en ny bølge af frygt gennem Europas jødiske mindretal.

Frygten for nye forfølgelser og hatecrimes har også meldt sin ankomst i Danmark, hvor Det Jødiske Samfund kræver bedre sikkerhed ved jødiske institutioner.

Den bøn er blevet hørt i regeringen, hvor justitsminister Mette Frederiksen (S) åbner op for at skærpe sikkerheden omkring det jødiske mindretal.

»Min vigtigste opgave er at sikre, at befolkningen i Danmark er trygge. Og det gælder selvfølgelig ikke mindst det jødiske samfund. Jeg mødes derfor med Mosaisk Trossamfund (Det Jødiske Samfund, red.) i denne uge for at høre mere om deres konkrete bekymring,« skriver ministeren til Berlingske Nyhedsbureau i en kommentar.

Hun fastslår, at myndighederne løbende har fokus på den jødiske minoritet, der så sent som i sommeren 2014 advarede om en markant stigning i antallet af antisemitisk relaterede hændelser i Danmark, mens den blodige Gaza-konflikt udspillede sig.

»Allerede i dag er det sådan, at PET og Mosaisk Trossamfund er i løbende dialog, om sikkerhedsniveauet er det rigtige for jødiske institutioner i Danmark, ligesom PET vurderer trusselsbilledet mod øvrige offentlige og private organisationer. Netop i forhold til det jødiske samfund er der på finansloven afsat et årligt tilskud til at varetage sikkerheden omkring Mosaisk Trossamfunds lokaler,« uddyber hun.

I det hele taget har en bred vifte af politikere forsikret de danske jøder om, at man tager deres sikkerhed alvorligt i kølvandet på attentaterne i Paris.

»Jeg synes, Justitsministeriet skal tage en fornyet drøftelse med Det Jødiske Samfund og vurdere, hvorvidt der er behov for opstramninger eller flere ressourcer. Det Jødiske Samfund skal vide. at de bliver taget alvorligt,« bebuder Venstres udlændingeordfører, Martin Geertsen (V).

Hos Dansk Folkeparti finder retsordfører Peter Skaarup (DF) det »presserende«, at man sikrer det jødiske mindretals sikkerhed.

»Vi ved fra Frankrig, at attentatmændene er gået efter jøder, og vi synes, det er oplagt at sætte fokus på det nu. Vi så allerede i sommer angrebet mod den jødiske skole på Østerbro (Carolineskolen, red.). Der er behov for at gennemgå sikkerheden omkring de jødiske institutioner igen,« siger Peter Skaarup.

De aktuelle sikkerhedsforanstaltninger ved jødiske institutioner som synagogen i Krystalgade i det indre København og Carolineskolen på Østerbro begrænser sig til runderinger fra politibetjente og bevogtning af ubevæbnede vagter. Dan Rosenberg Asmussen, formand for Det Jødiske Samfund, er i tvivl om, hvorvidt det er nok.

»Det Jødiske Samfund er en gruppe danske borgere, der er særlig udsatte, og vi har behov for bedre beskyttelse. Det skal stå helt klart for Justitsministeriet og politiet, at der er behov for bedre beskyttelse. Derfor forlanger vi, at myndighederne revurderer situationen,« siger Dan Rosenberg Asmussen.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har ikke ønsket at kommentere, hvorvidt myndigheden vurderer truslen mod jøder til at være højere end normalt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.