Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Jurister i hård kritik: Man kan ikke tage smykker fra folk på bistand

Man vil aldrig kunne konfiskere kontanthjælpsmodtageres guldsmykker, siger jurister.

Der skal gælde samme regler for udlændinge, som der gælder for danske kontanthjælpsmodtagere.

Det budskab har regeringen sagt igen og igen i forbindelse med det nye lovforslag, der gør det muligt at beslaglægge værdigenstande fra flygtninge, der kommer til Danmark.

Men der er ikke tale om en sidestilling af udlændinge og danske kontanthjælpsmodtagere, lyder kritikken fra flere juridiske eksperter i Politiken torsdag.

Hvis en dansk statsborger søger om kontanthjælp, vil man nemlig aldrig kunne tage et guldarmbånd fra folk.

- Med lovforslaget vil man tage meget skrappere midler i brug over for flygtninge end for kontanthjælpsmodtagere, siger Jytte Lindgaard til Politiken.

Hun er formand for Foreningen af Udlændingeretsadvokater, som repræsenterer 50 advokater med ekspertise i asylsager, familiesammenføring og udlændinges retsstilling.

- I loven om aktiv socialret, som kontanthjælpsmodtagere er underlagt, er der ikke hjemmel til hverken at visitere folk eller beslaglægge ejendele, som der i det nye lovforslag er lagt op til at give politiet ret til over for flygtninge - så skal man forbi fogedretten først. Så det er slet ikke sammenligneligt, siger hun.

Samme melding lyder fra Nina Von Hielmcrone, der er lektor i socialret på Aalborg Universitet:

- Der er ikke tale om en sidestilling af flere grunde. Dels konfiskerer man ikke personlige ejendele hos kontanthjælpsmodtagere, og de får lov til at beholde en langt større formue, siger Nina Von Hielmcrone til avisen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.