Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

”Junibevægelsen og Folkebevægelsen skulle have været lagt sammen”

Det var en fejl, at Junibevægelsen og Folkebevægelsen mod EU ikke blev lagt sammen, siger Junibevægelsens stifter, Drude Dahlerup.

Der er ikke plads til to EU-kritiske bevægelser i Danmark. Den erkendelse var Junibevægelsens medstifter og tidligere talsmand, Drude Dahlerup, nået frem til længe før søndagens valgnederlag til Europaparlamentet.

Det var derfor en fejl, at partierne ikke fusionerede, mener hun.

”Jeg tror det ville have været en fordel, hvis vi havde lagt Junibevægelsen sammen med Folkebevægelsen,” siger hun.

Grunden til at det ikke skete, skyldes ifølge Drude Dahlerup partiets mangeårige medlem af Europaparlamentet, Jens-Peter Bonde.

”Der er nogle historiske konflikter mellem Jens-Peter Bonde og Folkebevægelsen, som ville have gjort det svært, men da han stoppede som kandidat, kunne man godt have gjort det,” siger hun.

Folkebevægelsen er den rene vare
Traditionelt har forskellen på de to EU-bevægelser været at Folkebevægelsen mod EU har kæmpet for at få Danmark ud af EU, men Junibevægelsen har villet beholde Danmark i EU, men have os til at føre en mere kritisk politik.

Grunden til at det var Folkebevægelsens linje som vandt søndagens valg, skyldes ifølge Drude Dahlerup, ”at de står for en renere linje.”

”Eftersom de etablerede partier er begyndt at føre en mere EU-kritisk politik og debatten er blevet mere nuanceret, så er det klart, at der er nogen, som foretrækker rene linjer (underforstået: vil ud af EU, red.)”

Junibevægelsen blev stiftet i 1992 som protest imod afstemningen om Danmarks forbehold. Jens Peter Bonde forlod i den sammenhæng Folkebevægelsen mod EU, som han havde repræsenteret siden Europaparlamentets oprettelse i 1979.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.