Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Juncker bruger forkert pris for dansk grænsekontrol

EU-Kommissionens formand har misforstået Cepos-beregning og opgivet forkerte priser for grænsekontrol.

Bruxelles: Da EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, fredag holdt pressekonference, slyngede han nye beregninger ud for, hvor meget den danske grænsekontrol koster EU.

Men tallene er misforstået og brugt forkert, siger den danske tænketank Cepos til Politiken.

På pressemødet lød det, at grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige indtil videre har kostet 300 millioner euro. Mens grænsekontrollen mellem Danmark og Tyskland har kostet 90 millioner euro.

Oplysningerne stammer imidlertid ikke fra Junckers egne beregninger, men fra en avisartikel med beregninger fra den danske tænketank Cepos.

Politiken skriver, at der ifølge kommissionens talsmænd er tale om en artikel fra den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung.

I artiklen finder man Cepos' beregninger for, hvor meget grænsekontrollen koster årligt - men altså ikke for den isolerede periode, hvor der har været grænsekontrol, som Juncker lod journalisterne forstå fredag.

- Juncker har sagt, at det har kostet 300 millioner euro ind til videre (for den dansk-svenske grænsekontrol red.).

- Det er misforstået. Det er den årlige omkostning til grænsekontrol, vi har regnet på - ikke, hvad det ind til videre har kostet, siger Otto Brøns-Petersen, der er analysechef i Cepos til Politiken.

Han påpeger desuden, at Juncker laver en anden fejl, da Cepos-beregningerne er foretaget ud fra en forudsætning om, at der er grænsekontrol begge veje.

Det er imidlertid ikke tilfældet, da der kun er grænsekontrol den ene vej, og tallet derfor lander på det halve - altså 150 millioner euro.

Beregningerne for den dansk-tyske grænsekontrol, som Juncker nævner, er et skøn Cepos. Men det skøn baserer sig på, at der er fuld grænsekontrol - og altså ikke stikprøvekontrol, som vi ser det nu.

Derfor er de 90 millioner euro også brugt i en forkert sammenhæng.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.