Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
B-tinget

Jorden brænder

Merete Riisager (LA)
Merete Riisager (LA)

”Jorden brænder” eller ”Jorden er giftig” var en leg, vi legede som børn. Den gik ud på at forestille sig, at jorden var fyldt med gift eller varme gløder, og vi derfor ikke måtte røre den. Vi hoppede rundt mellem sofaer, puder og skamler – hurtigere og hurtigere – ofte med skrammer og blå mærker til følge. Når vi var blevet opkogte og måske lidt uvenner, pakkede vi puder og skamler væk og legede mere fredelige lege.

Jorden brænder under os i Danmark. Når kun tre ud af Danmarks 98 kommuner har et flertal af borgerne, der arbejder, kan det ikke siges meget anderledes. Den velstand vores forældre og bedsteforældre har bygget op, er vi godt på vej til at smide bort. For bare fire år siden var der et flertal i arbejde i 59 kommuner. Derouten tager hastigt fart. Samtidig fortsætter vi med at miste arbejdspladser til udlandet i et tempo, der er helt uholdbart.

Alligevel har vi en regering, der ikke kan finde ud af at udskifte sine naive planer fra før valget med egentlige reformer, der kan genskabe balancen. De smukke ord om kickstart, grøn vækst og 12 minutter finder ikke deres afløser i massive reformer af arbejdsmarkedet, en slankning af den offentlige sektor og en sænkning af skatte- og afgiftsniveauet, der ikke bare er kosmetisk, men som kan give ilt til de mange virksomheder, der gisper efter vejret.

Hvorfor sker der ikke noget? Måske fordi mange af de politikere, der skulle tage initiativ, ikke har nogen egentlig fornemmelse af, hvad der er ved at ske. Deres egne liv er uanfægtede af krisen. Det er stadig bare tal. De Radikale kan ikke slippe forestillingen om, at en grøn omstilling er lige om hjørnet, og ignorerer det faktum, at grønne virksomheder er lige så belastede af pauvre rammevilkår som blå, gule og røde virksomheder. Den gode vilje synes vigtigere for de radikale end det, der virker. Det høje skattetryk bliver ikke anfægtet, og udvikling og vækst er noget man skaber ved at ”tale det op”. Socialdemokraterne har nok at gøre med at holde sig selv oven vande og SF – ja, interviewet med partiformanden til Kjerteminde Avis siger det meget godt: Erhvervslivet opfattes af folkesocialisterne som vrangvillige og som nogle, der modarbejder regeringen. Hvis virksomhederne bare fokuserede mindre på at tjene penge, skulle der nok komme flere job! Hvis det ikke var så trist, ville det være morsomt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.