Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Jødisk samfund vil kunne slagte uden bedøvelse

Det Jødiske Samfund i Danmark kritiserer regeringens forbud mod religiøse slagtninger uden bedøvelse. »Der er en ulidelig lethed over at slå ned på minoriteters problemer,« lyder det fra formanden.

Billeder fra YouTube viser et får med halsen skåret over. Benene spjætter stadig efter den religiøse slagtning.
I Danmark er religiøse slagtninger formelt lovlige, men fra 17. februar bliver det et lovkrav, at slagtningerne foregår med bedøvelse, så dyret ikke mærker kniven. Den beslutning skaber dog harme i mindst to religiøse trossamfund, som nu anklager fødevareminister Dan Jørgensen (S) for at gå målrettet efter minoriteterne.

Kritikken kommer på trods af, at der reelt ikke er blevet udført religiøse slagtninger uden bedøvelse i Danmark i flere år. Men selvom muligheden altså ikke bliver benyttet i praksis, rammer forbuddet en nerve hos Det Jødiske Samfund i Danmark. Her mener man, at lovændringen er ren populisme:

»Der er tale om signalpolitik. Og det er typisk, at man laver signalpolitik blandt minoriteter, der har svært ved at forsvare sig. Flertallet kan hurtigt blive enige om, at det burde være ulovligt,« lyder det fra Finn Schwarz, der er formand for Det Jødiske Samfund.

Dan Jørgensen har egentlig overtaget lovændringen fra sin forgænger på posten Karen Hækkerup (S). Men han afviser, at der er tale om signalpolitik. Ændringen er snarere et forbud »for en sikkerheds skyld« forklarer han. Men Finn Schwarz frygter, at forbuddet af religiøse slagtninger uden bedøvelse er et skridt i retningen mod et totalt forbud af halal- og kosherslagtninger.

»Vi kan se, at der er politikere, der vil gå meget længere end det her forbud, og så er vi bange for, at de vil forbyde religiøse slagtninger fuldstændigt,« siger han.

Det har Dan Jørgensen dog udelukket.

»Der er dem, der mener, man helt skal forbyde religiøse slagtninger i Danmark, men det mener hverken jeg eller regeringen. Men slagtningerne skal foregå under dyrevelfærdsforsvarlige former, også når der er religion indblandet,« understreger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.