Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Jobfest i byggesektoren skal øremærkes til danskerne

Regeringen regner med at skabe tusindvis af job i byggesektoren. Et ekspertudvalg skal sikre, at jobbene går til ledige danskere og ikke til udlændinge.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

I de kommende år skal der anlægges supersygehuse, motorveje, et fængsel og en fast forbindelse til Tyskland, og det kommer til at skabe tusindvis af arbejdspladser i byggeriet.

Arbejdspladser, som regeringen meget gerne ser går til ledige danskere, og derfor har Beskæftigelsesministeriet nedsat et ekspertudvalg, der skal analysere arbejdsstyrkens kvalifikationer.

- Ekspertudvalget skal lave en arbejdskraftanalyse, fordi det er lidt af et skrækscenarie, hvis ikke vi har en veluddannet, dansk arbejdskraft, der kan påtage sig de arbejdsopgaver, der kommer fremover, når vi for eksempel skal bygge Femern-forbindelsen. Derfor er det nødvendigt, at vi får et overblik over, hvad det er for faggrupper, der bliver behov for i fremtiden, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til Berlingske Nyhedsbureau.

Der er planlagt offentlige investeringer for omkring 176 milliarder kroner inden for transport, sundhed og boligområdet, og Beskæftigelsesministeriet har vurderet, at milliardinvesteringerne vil skabe mellem 20.000 og 25.000 job hvert år frem mod 2020.

Det er nu op til ekspertudvalget at finde ud af, hvilke kvalifikationer, der er brug for i den danske arbejdsstyrke, så de ledige kan blive opkvalificeret og dermed få del i den jobfest, investeringerne i byggesektoren sætter gang i. Her er det især de ufaglærte, der er væsentlige, fordi de let kan erstattes af udenlandsk arbejdskraft.

- Der er ingen tvivl om, at der kommer til at mangle faglært arbejdskraft i Danmark i fremtiden, og nu hvor der kommer gang i byggeriet, er det rigtig vigtigt at sikre, at der er en dansk arbejdsstyrke, der kan påtage sig arbejdsopgaverne, siger Mette Frederiksen og fortsætter:

- Det ville være rigtig ærgerligt at sætte gang i store samfundsinvesteringer, hvis alle arbejdspladserne så går til arbejdskraft udefra, fordi vi ikke har sørget for at sikre uddannelse til vores danske lønmodtagere.

Beskæftigelsesministeren vil endnu ikke gå ind i, hvordan den danske arbejdsstyrke konkret skal opkvalificeres - om det bliver gennem efteruddannelse, kurser eller omskoling - før ekspertudvalgets analyse ligger klar. Men resultatet af analysen bliver tænkt ind i regeringens uddannelses- og beskæftigelsespolitik, forsikrer hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.