Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Joachim B. Olsen: Den økonomiske ulighed i Danmark er selvforskyldt

Der er politisk strid om roden til ulighed. Imens undersøger økonomer forholdet mellem adfærd og ulighed.

Selv om der rigtignok er store forskelle i størrelsen på danskernes formuer og indkomster, så er den ulighed på ingen måde »uretfærdig«.

Økonomisk ulighed i Danmark er nemlig et udtryk for personlige valg, lyder det fra Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, skriver Morgenavisen Jyllnads-Posten søndag.

»Det mest udslagsgivende i forhold til økonomisk ulighed er folks egne valg. For eksempel hvor meget de arbejder, og hvordan de forbruger deres penge,« siger han.

»Derfor er meget ulighed i Danmark selvforskyldt og ikke et problem. Nogle vælger at købe et hus, og det kan give en større formue på sigt. Andre investerer og køber aktier frem for at tage på ferie,« fortsætter Joachim B. Olsen.

Men de liberale glemmer de strukturer i samfundet, der skaber ulighed, lyder det fra den anden front i striden.

»Ulighed er ikke bare et resultat af, hvordan hver enkelt vælger. Arv har for eksempel en stor betydning for ens formue, og du kan altså ikke vælge, hvilken familie du vil fødes ind i,« siger finansordfører Pelle Dragsted (EL).

»Der er elementer af både struktur og egne valg i ulighed, men det er meget svært at fastslå, hvad der kommer først. Er det hønen eller ægget?« siger han.

Netop relationen mellem adfærd og ulighed er emnet for et kommende grundforskningscenter ved Københavns Universitet, Center for Økonomisk Adfærd og Ulighed.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.