Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Januar er forsonings-måned for regeringen og Enhedslisten

Efter et hedt opgør i efteråret med ministerfald og blå finanslov går regeringen nu i gang med at klinke skårene med sit støtteparti. Det vurderer to politiske redaktører.

ARKIVFOTO. Helle Thorning-Schmidt, Johanne Schmidt-Nielsen og Margrethe Vestager.
ARKIVFOTO. Helle Thorning-Schmidt, Johanne Schmidt-Nielsen og Margrethe Vestager.

Der er forår i luften mellem regeringen og Enhedslisten. Begge parter er nu klar til at forhandle aftaler i januar, hvor den første landede tirsdag og sikrede fortsat retshjælp til socialt udsatte og asylansøgere.

»Jeg synes, det er nogle gode ting, at vi er kommet til enighed om, og mon ikke vi også gør det i næste runde,« siger Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen (S), der er indstillet på at forhandle »velvilligt« med Enhedslisten i de planlagte drøftelser senere på måneden.

Her åbner han blandt andet op for at diskutere Enhedslisten-mærkesager som arbejdsklausuler og kædeansvar - til stor tilfredshed hos Enhedslisten, der er parat til at lave mere politik:

»Enhedslisten står til rådighed i stort som småt, hvis regeringen gerne vil rykke Danmark i den rigtige retning,« siger retsordfører Pernille Skipper (Ø).

Der er da også brug for forsoning efter et koldt vinterhalvår, hvor de borgerlige fik lov at lægge stemmer til finansloven, og hvor Enhedslisten kvitterede med at vælte justitsministeren. Det vurderer chefredaktør på Fyns Amts Avis og politisk kommentator, Troels Mylenberg.

»Efter det store opgør i efteråret har man nu behov for at klinke skårene i forhold til hinanden, men også i forhold til den store del af vælgerskaren, som ikke synes, at regeringen er rød nok. Det er ikke hos dem, regeringen skal hente sit genvalg, men det er der, den skal hente sin legitimitet for troværdigt at kunne fortsætte med at hævde, at den er en venstreorienteret regering,« siger han og fortsætter:

»Enhedslisten har brug for de her resultater. Det er det parti, der holder regeringen ved magten, så derfor er der jo en klar forventning om, både i Enhedslisten og regeringen, at man en gang imellem laver noget politik sammen.«

Også Berlingskes politiske redaktør, Bent Winther, vurderer, at det er tid til at få samarbejdet »normaliseret«.

»Der har ikke været nogen møder mellem regeringen og Enhedslisten på ministerniveau i lang tid, og det er uholdbart for regeringen. Det er uholdbart, at man ikke kan stole på, at ens parlamentariske grundlag ikke laver ministerstorme eller vil være med til at gennemføre almindelig lovgivning,« siger Bent Winther.

Han forudser dog endnu et stormfuldt år for parret regeringen/Enhedslisten.

»De store ting, der ligger foran regeringen i dette folketingsår, for eksempel et nyt beskæftigelsessystem og nogle af de andre store reformer, er timet til at skulle forhandles med den borgerlige fløj. Derfor kan man imødese et år, hvor Enhedslisten hele tiden vil true og spille på trommerne for, at »nu kommer vi og vælter jer«. Og derfor vil man selvfølgelig prøve at gøde det forhold, så det bliver bedre,« siger han.

Aftalen, som regeringen og Enhedslisten indgik tirsdag, er lille, men »symbolsk« - understreger Troels Mylenberg. Den lapper nemlig på den - i Enhedslistens øjne - alt for blå finanslov, hvor der ikke blev plads til at videreføre den pose penge, som retshjælpsinstitutionerne hidtil har fået til at yde juridisk rådgivning i socialt udsatte boligområder og på asylcentre.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.