Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Irakiske overgreb udløser samråd for forsvarsministeren

Ifølge Information begår irakiske styrker systematiske overgreb i Mosul. Dansk opposition kræver handling.

Civile har fra starten været fanget i konflikten i Mosul. (arkivfoto) Scanpix/Mahmud Saleh
Civile har fra starten været fanget i konflikten i Mosul. (arkivfoto) Scanpix/Mahmud Saleh

Den irakiske del af koalitionen mod Islamisk Stat, som Danmark også deltager i, begår systematiske og voldsomme overgreb på befolkningen i byen Mosul i Irak.

Der er blandt andet tale om tortur, kollektiv afstraffelse og henrettelser uden rettergang.

Det skriver Information på baggrund af interview med flere lokale i området.

Oplysningerne får Enhedslisten, SF og Alternativet til at kalde forsvarsministeren i hastesamråd.

- Den militære indsats står ikke mål med de ofre, der har været. Vi har ikke opnået det, der var målet med indsatsen, siger SFs forsvarsordfører Holger K. Nielsen til Information.

Alternativets fredsordfører, René Gade, tilføjer over for Ritzau:

- Det overrasker mig desværre ikke, at det sker. For det er sket længe. Man kan selvfølgelig aldrig sikre sig mod, at der sker overgreb. Men vi kan forlange, at regeringen skrider ind og insisterer på, at det ikke må finde sted.

- Så vi må statuere et eksempel sammen med vores alliancepartnere og understrege, at det ikke er i orden.

Ifølge Information er der specielt problemer med det irakiske indenrigsministeriums enhed, der på engelsk har navnet Emergency Response Division.

En lokal leder, Saif al-Din al-Mukhtar, forklarer til Information, at han selv har set henrettelser begået af Emergency Response Division.

- Det er en almen opfattelse blandt politichefer, at summariske henrettelser er den bedste løsning, da Iraks retssystem er dysfunktionelt.

- Visse ledere i politiet tænker, at det er nemmest at henrette mistænkte for at sikre, at de ikke slipper ud af fængslerne senere hen. Det vil sige, at der er kontant afregning. Men problemet er, at der ofte dør uskyldige i processen, siger al-Mukhtar til Information.

Danmark deltager i en international koalition bestående af blandt andre USA og Saudi-Arabien i kampen mod den ekstreme, sunnimuslimske organisation Islamisk Stat.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.