Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Institut: Sidste år bød på flere forbud og mindre frihed

Politikerne skal tænke sig godt om, når de begrænser borgernes frihed, mener Institut for Menneskerettigheder.

Sjældent har politikerne på Christiansborg behandlet så mange forslag om forbud, som tilfældet har været det seneste år.

Året bød på opholdsforbud, zoneforbud, lejrforbud og snart tildækningsforbud. Og i takt med det er borgernes grundlæggende frihedsrettigheder blevet indskrænket.

Det er en ny udvikling, der bekymrer Institut for Menneskerettigheder, som tirsdag offentliggør sin årlige status over menneskerettighedssituationen i Danmark.

- Det seneste år har Folketinget været inde og pille ved helt fundamentale frihedsrettigheder, som Danmark normalt er foregangsland for.

- Der kan være fornuftige grunde til forbud. Men politikerne skal tænke sig godt om, når de kommer med initiativer, som berører kernen i vores demokrati, nemlig vores grundlæggende frihed, siger Louise Holck, der er vicedirektør i Institut for Menneskerettigheder.

Presset på danskernes frihedsrettigheder er netop blandt de emner, Institut for Menneskerettigheder fremhæver i sin årlige beretning, som udkommer tirsdag.

Forbuddene rammer blandt andre hjemløse, da en række lovændringer har haft til formål at dæmme op for udenlandske hjemløse. Dermed kan en hjemløs idømmes fængselsstraf for tiggeri og få et zoneforbud.

Indsatsen mod bandekriminalitet har ført til en indskrænkning af bevægelsesfriheden og retten til privat- og familieliv både for dømte bandemedlemmer og deres familie.

Senest har regeringen foreslået et tildækningsforbud, som rammer kvinder, der bærer burka eller niqab.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) afviser at stille op til interview. Men han siger i en skriftlig kommentar:

- Vi har det seneste år oplevet en række problemer med blandt andet utryghedsskabende lejre med udenlandske tilrejsende, som tigger på gaderne, og kriminelle bander, der skyder på gaden.

- Regeringen har taget ansvar og handlet ved at iværksætte en række lovændringer og tiltag. Kendetegnende for alle tiltagene er, at de naturligvis holder sig inden for Danmarks internationale forpligtelser.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.