Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Institut: Religionsfrihed er kommet under pres i Danmark

Lov mod hadprædikanter er med til at få menneskeretsinstitut til at hejse advarselsflag for religionsfrihed.

Religionsfriheden i Danmark har lidt et knæk, mener Institut for Menneskerettigheder.
Religionsfriheden i Danmark har lidt et knæk, mener Institut for Menneskerettigheder.

Religionsfriheden - en af de allermest grundlæggende menneskerettigheder - er kommet under pres i Danmark i det forgangne år.

Det er en ny udvikling, der bekymrer Institut for Menneskerettigheder, som tirsdag offentliggør sin årlige status over menneskeretssituationen i Danmark.

- I årets løb har vi set noget lovgivning, hvor vi for første gang i flere år har peget på, at religionsfriheden er kommet i spil. Og det er vi bekymrede over, siger Louise Holck, der er vicedirektør for Institut for Menneskerettigheder.

Instituttet har rejst kritik mod den lovgivning mod "religiøse forkyndere, der søger at undergrave danske love og værdier". Det er en serie af stramninger, der fulgte i kølvandet på en dokumentarudsendelse på TV2.

Den bragte ekstreme religiøse muslimske prædikanter i søgelyset. Og som følge af det har Folketinget blandt andet besluttet, at det skal være forbudt for religiøse forkyndere at billige strafbare handlinger.

Institut for Menneskerettigheder mener, at loven unødigt kan mistænkeliggøre trossamfund.

Og loven er samtidig så uklar, at det kan være svært for den enkelte at gennemskue, om man bevæger sin ind på forbudt område, lyder kritikken.

Men det er ikke kun den lov, der er årsag til instituttets bekymring for religionsfriheden. Diskussionen om omskæring af drenge kan få religiøse mindretal til at føle sig under pres.

Det samme kan debatten om dansk identitet, påpeger instituttet.

Institut for Menneskerettigheder kalder udviklingen markant. Religionsfriheden er nemlig en af de allermest grundlæggende menneskerettigheder.

- Menneskerettighederne udspringer blandt andet af det, der skete under Anden Verdenskrig. Herunder forfølgelsen af jøderne.

- Så menneskerettighederne er bygget op om frihedsrettigheder, herunder ytringsfriheden og ikke mindst religionsfriheden. Den er en helt central menneskerettighed.

Instituttets årsberetning samler både op på frem- og tilbageskridt i året, der er gået. Og Louise Holck er ikke i tvivl om, hvad der er det største fremskridt for menneskerettighederne i Danmark i den periode:

Det er det forbud mod diskrimination af handicappede, som børne- og socialminister Mai Mercado (K) har bebudet.

- Hvis man gennemfører det, vil det være en meget markant forbedring, siger Louise Holck.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.