Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
B-tinget

INGEN kvinde beder om at blive voldtaget

Pernille Vigsø Bagge (SF)
Pernille Vigsø Bagge (SF)

Beder en kvinde om at blive voldtaget, hvis hun har en kort nederdel på eller flirter frit på natklubben?

NEJ, vil de fleste af jer nok tænke eller måske endda sige højt, mens I læser dette.

Alligevel så viser en undersøgelse fra YouGov, at knap hver femte dansker mener, at offeret selv bærer skylden, hvis hun flirter eller går udfordrende klædt og efterfølgende bliver krænket seksuelt.

Da jeg læste om undersøgelsen i Metroxpress, var jeg ved at få min morgenkaffe galt i halsen. Selvfølgelig mener langt de fleste danskere, at flirtende adfærd eller afslørende kavalergang IKKE betyder, at man beder om klap bagi eller i yderste konsekvens voldtægt. Men jeg er alligevel dybt bekymret over, at så mange mener at voldtægt kan være en kvindes egen skyld.

Det bekymrer mig, fordi det ofte er den begrundelse, som voldtægtsmænd hiver frem i retten.

”Hun ville selv”. ”Hun bad selv om det,” lyder det alt for tit.

Og var det ikke nøjagtig den forklaring, som de fem indiske mænd, der kidnappede en 23-årig pige i en bus, voldtog hende igen og igen og mishandlede hende med et jernrør til hun blev kylet på gaden, gav.

”Hun er fuldt ud ansvarlig for hændelsen,” sagde de fem forbryderes advokat Manohar Lal Sharma. Og ifølge Bloomberg News uddybede han:

”Indtil videre har jeg ikke set et eneste eksempel på en respektabel dame, som er blevet voldtaget.”

En holdning som desværre går igen andre steder. For eksempel i det amerikanske militær. Amerikanske kvinder, der gør tjeneste i Irak eller Afghanistan, har der større risiko for at blive voldtaget af en kollega end for at blive dræbt af fjenden. Og netop på grund af det høje antal af voldtægter i felten, men også på kasernerne har man sat mange kampagner i gang med slogans som:

”Hvis du ser en af dine kammerater servere alkohol for nogen for at drikke vedkommende fuld, så skulle du måske gå hen til ham og sige: Hvorfor venter du ikke, til hun er ædru?”.

Altså underforstået. Hold dig væk, når hun er fuld, men prøv gerne igen, når hun er ædru!

Jeg synes, at vi alle sammen har et ansvar, når det handler om at overbevise folk om det modsatte, hvis de fejlagtigt tror, at kvinder selv "beder om" at blive voldtaget, hvis de klæder sig på en bestemt måde.

Billedet af kvinden som frister kender vi fra religiøs påvirkning, men netop derfor burde vi være kommet videre end en historie om slangen og paradiset i en bog, der er mere end 2000 år gammel.

Og lad os så få det på det rene én gang for alle. Voldtægt og seksuelle krænkelser handler om magt. Om at misbruge et andet menneskes krop for egen tilfredsstillelses skyld. En voldtægtsforbryder er en … ja, forbryder, og offeret er … ja, et offer – ligegyldigt hvor stram kjolen er.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.