Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ingen garantier til erhvervslivet fra Thorning

Danske virksomheder skal have en garanti for, at de frem mod næste valg ikke bliver pålagt flere skatter og afgifter, mener Venstre. Helle Thorning-Schmidt er positiv over for byrdestoppet, men afviser at udstikke garantier.

Arkivfoto
Arkivfoto

Regeringen er ikke parat til at garantere, at danske virksomheder fremover bliver skånet for nye skatter og afgifter.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), kræver ellers - inden der bliver taget hul på forhandlingerne om den pakke, der skal sikre arbejdspladser i det private og forbedre konkurrenceevnen - at danske virksomheder får udstedt en garanti for, at der frem til næste folketingsvalg ikke indføres nye skatter og afgifter.

Den garanti er statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) dog ikke klar til at udstikke.

»Vi garanterer ikke noget. Jeg har sagt, at vi ikke ønsker at hæve skatter og afgifter. Det er ikke det, vi har brug for i Danmark nu,« siger hun, der dog ser positivt på meldingen fra Løkke.

»Jeg har igennem lang tid sagt, at vi ikke har nogle planer overhovedet om at hæve eller opfinde nye skatter og afgifter til virksomhederne, så hvis det er Venstres indgang til forhandlingerne, er det en god ting.«

Hvorfor vil du ikke garantere, at erhvervslivets skatter og afgifter ikke stiger?

»Jeg tror ikke, der er behov for garantier. Jeg har sagt for rigtig lang tid siden, at vi ikke har planer om at hæve skatter og afgifter, og hele den her øvelse, hvor vi kigger på konkurrenceevne, handler netop om at se på, om der er nogle skatter og afgifter, vi kan få sænket. Det er det, vi er optagede af på nuværende tidspunkt,« siger hun

Ifølge Løkke er garantien ellers nødvendig, hvis den kommende pakke skal have perspektiv.

»Det må ikke gentage sig, at der kommer nye byrder på igen, når regeringen skal lave finanslov med Enhedslisten. Så får pakken ikke den effekt, den skal have,« siger Løkke til Politiken.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), bakker op om Løkkes forslag.

»Mange af de problemer, vi har i dag, skyldes, at både borgere og virksomheder ikke tør investere, fordi vi lever i en meget usikker tid,« siger DF-formanden.

Liberal Alliance og de Konservative havde dog gerne set et mere ambitiøst udspil fra Løkkes side.

»Ambitionen må være, at vi sænker skatter og afgifter i de kommende år. Jeg vil jo mene, det er en selvfølge, at når vi forbedrer vilkårene for danske virksomheder - hvad vi forhåbentlig kommer til - så skal vi ikke forværre dem året efter,« siger K-formand Lars Barfoed (K), mens Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen (LA), har svært ved at forstå, hvorfor garantien kun skal gælde frem til valget.

»Hvis det bliver til virkelighed, vil det være et vigtigt brud med det seneste halvandet år, hvor regeringen – desværre ofte med Venstres og Konservatives stemmer – har lagt nye byrder og nye afgifter på de danske virksomheder. Men hvorfor skal løftet kun gælde frem til valget,« siger han.

Ifølge Enhedslisten udstiller meldingen fra Venstre, at partiet er et »overklasseparti«.

»De store danske virksomheder skovler for tiden penge ind. Deres opsparinger er større end nogensinde, og de udbetaler milliarder til deres aktionærer. Og nu skal guldet regne endnu mere over dem, der i forvejen har mest,« siger Stine Brix (Ø).

Det ventes, at regeringen fremlægger sit bud på en pakke til erhvervslivet i løbet af marts.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.