Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ingen bruger de offentligt ansattes kritiknævn

Næsten halvdelen af de offentligt ansatte undlader at ytre sig af frygt for fyring eller sanktioner, viser ny undersøgelse.

40 procent af de offentligt ansatte er bange for at kritisere forholdene på deres arbejdsplads, viser en ny undersøgelse foretaget af Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF). Det er en stigning på otte procent siden 2010, skriver Information.

Stigningen sker, selvom regeringen har forpligtet sig til at sikre de offentligt ansattes ret til ytringsfrihed blandt andet ved at oprette et uafhængigt nævn, hvor ansatte skal kunne henvende sig anonymt.

Men intet er sket, hvilket er yderst kritisabelt, mener Bente Sorgenfrey, formand for FTF.

- Vi mener, at man burde gå skridtet fuldt ud og enten ændre loven eller lave en helt ny lov om, at man ikke må sanktionere offentligt ansattes lovlige ytringer, siger hun til Information.

Medarbejderne undlader at ytre sig af frygt for fyring, advarsler eller sanktioner. Hele 64 procent af de statsansatte svarer, at de forventer negative konsekvenser, hvis de ytrer sig, viser undersøgelsen.

Formanden for retsudvalget, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), erkender, at regeringen har svigtet. Og selv om oprettelsen af det uafhængige nævn »ikke nåede med i lovkataloget«, erklærer hun sig »klar til at se på alt«, der kan afhjælpe problemet.

- Det er et kæmpestort problem, og det er uholdbart. Hvis vi skal kende konsekvenserne af vores politiske prioriteringer, er vi helt afhængige af, at de ansatte åbent peger på, hvad der kan gøres bedre, siger hun til Information.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.