Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Indblanding i arbejdstid på gymnasier undrer V og DF

Venstre bifalder Finansministeriets brev til landets gymnasierektorer, hvor skolerne opfordres til ikke at indgå lokale aftaler om arbejdstid med deres lærere. Men både Venstre og Dansk Folkeparti undrer sig dog over, at man går imod den nye overenskomst, som tillader lokalaftaler.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Det er en opfordring til økonomisk ansvarlighed fra Finansministeriet, når ledere på landets gymnasier, erhvervsskoler og voksenuddannelsescentre (VUC) får besked på, at de ikke skal indgå lokale aftaler om arbejdstid med lærernes tillidsrepræsentanter, selvom de har mulighed for det. Og den opfordring får ros fra oppositionspartiet Venstre.

Men samtidig vækker det undren hos arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs (V), at opfordringen er det stik modsatte af ordlyden i den nye overenskomstaftale med Akademikernes Centralorganisation (AC).

»Det kan være meget fornuftigt, at Finansministeriet på den måde opfordrer til økonomisk ansvarlighed lokalt. Men det virker lidt pudsigt, at man på den måde undsiger en aftale, man selv har været med til at lave. Så skulle man ikke have forhandlet den mulighed ind i aftalen, hvis man er imod den,« siger Ulla Tørnæs.

I et brev fra Moderniseringsstyrelsen på vegne af Finansministeriet, som Berlingske Nyhedsbureau er kommet i besiddelse af, beskrives det, hvordan ledelsen godt kan vælge at forhandle bindende aftaler gennem tillidsrepræsentanten, men at det er »helt afgørende«, at det ikke sker. For det vil betyde en »indskrænkning af ledelsesretten« og begrænse »mulighederne for at anvende lærerressourcerne bedst muligt,« lyder det i brevet.

I overenskomsten har man afskaffet lærernes ret til gennem deres tillidsrepræsentant at kræve lokale aftaler om arbejdstiden, som det ellers har været hidtil. Nu kan en lokalaftale kun komme i stand, hvis ledelsen tager initiativ til at forhandle med den enkelte lærer. Ledelsen har også muligheden for at forhandle gennem lærernes tillidsrepræsentant - men det er den model, som Finansministeriet nu beder ledelser og bestyrelser om ikke at benytte sig af.

Det vækker vrede hos lærerne, og det har Dansk Folkeparti fuld forståelse for.

»Jeg har læst aftalen, og jeg kan godt forstå lærernes reaktion. Der står jo specifikt, at man godt kan lave disse lokalaftaler, så det undrer mig, at man sender et brev ud så få dage efter, man har lavet en aftale,« siger finansordfører René Christensen (DF).

Han vil nu have finansminister Bjarne Corydon (S) til at forklare, hvad han opfatter som en aftale.

»Jeg vil spørge ham, hvordan vi fremadrettet skal tolke aftaler eller forlig, for det er ikke første gang, at man efterfølgende laver det om. Er det kun vejledende aftaler, eller er det reelle aftaler?,« vil han vide.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.