Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Hvis de er ligeglade, så tager vi gerne imod Skåne, Halland og Blekinge«

Den tidligere borgerlige svenske statsminister Fredrik Reinfeldt mener, at Sverige ikke blot tilhører svenskerne. Venstres udenrigsordfører Søren Pind undrer sig.

Udenrigsordfører for Venstre, Søren Pind.
Udenrigsordfører for Venstre, Søren Pind.

I et opsigtsvækkende interview med svensk TV4 den 24. december slog den detroniserede borgerlige svenske statsminister Fredrik Reinfeldt fast, at Sverige ikke blot tilhører svenskerne, men i lige så høj grad de mennesker, der kommer til landet som flygtninge eller indvandrere.

Udtalelserne har vakt opsigt - også i Danmark. Blandt andet hos udenrigsordfører Søren Pind fra Venstre.

»Kan se Reinfeldt ikke mener, Sverige tilhører svenskerne. Send i givet fald Skåne, Halland og Blekinge Danmarks vej. Vi savner sådan set stadig de gamle landsdele...,« skrev Søren Pind på Facebook som reaktion på interviewet.

Overfor Berlingske understreger han, at bemærkningen om de gamle danske landsdele er ment med et glimt i øjet:

»Det er ikke et krav. Det er bare en bemærkning med et glimt i øjet. Men selvfølgelig stadig en bemærkning på en alvorlig baggrund. Det er meget besynderligt at se en tidligere svensk statsminister ophæve det nationale,« siger Søren Pind og uddyber:

»Jeg har bare det helt grundlæggende synspunkt, at selvfølgelig er Danmark danskernes land. Det er mærkeligt, at en tidligere statsminister ikke mener, at Sverige er svenskernes. Hvis de er ligeglade, så tager vi gerne imod Skåne, Halland og Blekinge.«

Interviewet med svensk TV4 var det første store TV-interview med Fredrik Reinfeldt siden valget i september, hvor det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna blev den helt store sejrherre, og hvor Reinfeldt tabte regeringsmagten og måtte trække sig som partileder.

I interviewet understreger han, at det i sommer var rigtigt at opfordre svenskerne til at »åbne deres hjerter« for de mange mennesker, der i disse år flygter til Sverige fra bl.a. Syrien.

»Er det her et land, som ejes af dem, som har boet her i tre eller fire generationer, eller er Sverige det, som mennesker, som kommer hertil midt i livet, udvikler det til? spurgte han retorisk i interviewet.

»For mig er det klart, at det skal være det sidste, og at det er et stærkere og bedre samfund, hvis det får lov at være åbent,« svarede Reinfeldt selv på spørgsmålet.

I Interviewet på TV4 fortsatte Reinfeldt, at Sveriges grænser er opfundne, og at han ikke mener, at de nytilkomne bare skal tilpasse sig det svenske samfund. Sverige er dét, som de gør det til, sagde den tidligere leder af den borgerlige regering.

»Jeg må gå op imod dem, som hævder, at det her er et land, som blev lukket for tre generationer siden, og at ingen andre er velkomne her. For mig er det et uholdbart samfund,« sagde den tidligere borgerlige statsminister gennem otte år.

Søren Pind kalder udtalelserne fra Fredrik Reinfeldt for »besynderlige«.

»Jeg står på skuldrene af vores forfædre, der har skabt det Danmark, som vi har i dag. Jeg mener sådan set, at der findes et svensk folk og et dansk folk. Der findes et land og en nation. Jeg synes på mange måder, at den pågældende svenske regering har gjort det godt med den økonomiske politik. Men kultur er den altafgørende faktor. Det er mærkeligt, at en tidligere statsminister ikke mener, at Sverige er svenskernes. Det synspunkt medfører, at man opløser kulturen og det nationale. Det er besynderligt,« siger Søren Pind.

Han mener, at det er vigtigt at forholde sig til, hvad der sker i Sverige.

»Det er et naboland. Et meget særligt naboland. Det var det land, som åbnede sig for danske jøder under Anden Verdenskrig. Det er et broderfolk, som vi minder om og er samtidig er meget forskellige fra. Vi påvirker hinanden i høj grad.«

Om få dage ventes Sveriges statsminister Stefan Löfvén (S) at udskrive valg til afholdelse i marts 2015, fordi han ikke kunne opnå flertal for sit finanslovsforslag. Der blev derimod flertal for den borgerlige oppositions finanslovsforslag, fordi Sverigedemokraterna valgte at stemme for det.

Fredrik Reinfeldt var leder af den borgerlige Alliance, der består af de fire borgerlige partier minus Sverigedemokraterna. Fredrik Reinfeldt går officielt af den 10. januar. Han afløses af Anna Kinberg Batra.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.