Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hver tredje kommune har politikere på ture uden for Europa

- Man er nogle gange nødt til at hente sin inspiration udefra, siger Aarhus-borgmester om udlandsrejser.

I 33 kommuner har lokalpolitikere rejst på studieture uden for Europa mindst en gang i den seneste valgperiode, blandt andet til New York. Det viser en aktinsigt i 87 af landets 98 kommuner til Jyllands-Posten. Scanpix/Spencer Platt/arkiv
I 33 kommuner har lokalpolitikere rejst på studieture uden for Europa mindst en gang i den seneste valgperiode, blandt andet til New York. Det viser en aktinsigt i 87 af landets 98 kommuner til Jyllands-Posten. Scanpix/Spencer Platt/arkiv

København. New York, Toronto og Singapore.

I hver tredje kommune kommer politikerne vidt omkring, når de skal inspireres til deres politiske arbejde.

Det fremgår af en aktindsigt, som Jyllands-Posten har fået hos 87 af landets 98 kommuner.

Materialet viser, at de fleste kommuner tager på studieture inden for Europas grænser, men 33 kommuner - svarende til hver tredje - har mindst en gang i den seneste valgperiode sendt lokalpolitikerne uden for Europa.

I Aarhus har byrådsmedlemmer været på over 25 udlandsrejser, der blandt andet er gået til Canada, USA og Kina. Tilsammen har politikerne i Aarhus rejst for over 1,7 millioner kroner.

Lars Boje Mathiesen, der er byrådsmedlem i Aarhus for Nye Borgerlige, har selv afstået fra at deltage. Han kalder det over for Jyllands-Posten for "uanstændigt", at lokalpolitikerne tager på "fancy" rejser.

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) forsvarer rejseaktiviteten:

- I en tid hvor ressourcerne er knappe, skal vi blive dygtigere til at løse vores opgaver, og da er man nogle gange nødt til at hente sin inspiration udefra, siger han.

Kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole forklarer til avisen, at der er et element af frynsegode i rejserne, men at det også kan give mening i forhold til at hente inspiration.

Aktindsigten viser også, at nogle kommuner ikke en gang rejser ud af landet. Sådan er det eksempelvis i Hedensted Kommune.

- Vi vil hellere bruge pengene ude ved borgerne, siger borgmester i Hedensted, Kirsten Terkilsen (V).

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.