Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hveranden afvist asylansøger kan ikke tvinges hjem: »Vi skal blive bedre til at bruge pisken«

En stor del af de afviste asylansøgere kan ikke sendes hjem, fordi Danmark ikke har en aftale med hjemlandet.

Hvis en asylansøger har fået afslag på asyl i Danmark, er det som udgangspunkt ensbetydende med, at man må forlade landet.

Men et stigende antal afviste asylsøgere kan ikke tilbagesendes, fordi de kommer fra et land, som Danmark ikke har en aftale om hjemsendelse med.

Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge den seneste opgørelse fra Rigspolitiet var der i begyndelsen af marts 956 afviste asylansøgere, som opholdt sig i Danmark.

512 af dem - altså over halvdelen - skal hjemsendes til et land, hvor politiet betegner hjemsendelsesstatus som "fastlåst".

Iran og Irak er de to lande, som topper listen over afviste asylansøgere, og som Danmark ikke har nogen hjemsendelsesaftale med.

Det er et problem, Danmark ikke står alene med, lyder det fra udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).

- Men Iraks afvisning af at modtage egne statsborgere, der ikke rejser frivilligt hjem, er et kæmpe problem, som vi deler med alle europæiske lande, siger hun.

Udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) mener, at hjemsendelserne går alt for langsomt.

Han opfordrer regeringen til at skrue bissen på over for lande, der ikke tager imod egne statsborgere.

- Vi skal blive bedre til at bruge pisken og fratage midler i stedet for hele tiden at bruge guleroden, siger han.

På Finansloven 2018 er der afsat midler til at udstationere en udlændingeattaché, som skal fremme samarbejdet med både Irak og Iran om blandt andet hjemsendelse.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.