Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hvem lavede årets politiske bommert?

Mandag kårer Politiko årets højdespringer, årets bommert og årets politiker i dansk politik. Se kandidaterne til bommerttiltlen og stem din kandidat.

Liberal Alliances Joachim B Olsen og SF's Özlem Cecik efter deres besøg hos "Carina".
Liberal Alliances Joachim B Olsen og SF's Özlem Cecik efter deres besøg hos "Carina".

Berlingskes politiske magasin, Politiko, kårer mandag årets politiker i tre forskellige kategorier: Årets højdespringer, årets bommert og årets politiker.

Politiko har bedt et panel af politiske eksperter og iagttagere om at stå for kåringen, men du kan også give dit besyv med. Se kandidaterne herunder til årets bommert herunder og stem på din favorit nederst.

Liberal Alliances Joachim B Olsen og SF's Özlem Cecik efter deres besøg hos "Carina" på Nørrebro. Foto: Keld Navntoft

Özlem Cekic (SF)

Det begyndte som en vindersag for SF og partiets socialordfører Özlem Cekic. Liberal Alliances Joachim B. Olsen skrev på Facebook, at han »brækker sig« over dem, der ønsker mere julehjælp til de fattige. Özlem Cekic svarede igen med at invitere Olsen på besøg i virkeligheden, så han kunne opleve den virkelige fattigdom i Danmark. I slutningen af november fandt Cekic endelig frem til »Carina« som et godt eksempel på fattigdom og behovet for sociale ydelser. Den 36-årige kontanthjælpsmodtager viste sig dog at have 15.728 kr. til sig selv og sin søn efter skat hver måned – langt mere end mange lønmodstagere. Eksemplet rejste en storm mod Cekic fra alle sider, og det blev en debat med modsat fortegn: At de sociale ydelser er for høje i Danmark, at det ikke kan betale sig at arbejde, og at der ikke eksisterer egentlig fattigdom. Vindersagen blev til et gigantisk nederlag for det hårdt prøvede SF.

Efter sin afgang hos kronprinsen på Amalienborg, takkede Birthe Rønn Hornbech sine medarbejdere i Kirkeministeriet. Foto: Christian Als

Birthe Rønn Hornbech (V)

7. marts 2011 sluttede Birthe Rønn Hornbechs ministerkarriere. Efter mindre end to et halvt år som integrationsminister fyrede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) hende efter en større politisk skandale: Rønns banemænd blev to journalister fra dagbladet Information, der beskrev, hvordan hun som integrationsminister på ulovlig vis gennem halvandet år havde afvist at give unge statsløse dansk statsborgerskab i henhold til FN-konventioner, Danmark har tiltrådt. Desuden havde Rønn holdt sagen skjult for Folketinget, og Løkke nedsatte en kommissionsundersøgelse til at kulegrave sagen. Selv har Rønn Hornbech beskrevet samtalen med Løkke i sin erindringsbog »Ministerbilleder«: »Statsministeren vil af med mig. Men først vil han tale med mig. Han virker ked af det og er træt efter en smuttur til Afghanistan (...) Vi taler i nogen tid over en kop kaffe. Han kæderyger. Hans afgørelse er truffet. Min også. Jeg går ikke frivilligt.«

Lars Barfoed ankommer til partilederrunden på Christiansborg sent torsdag aften den 15. september. Foto: Keld Navntoft

Lars Barfoed (K)

Et håndtryk to dage inde i valgkampen blev fatalt for Lars Barfoed. Den konservative partileder stak næven frem til den radikale leder Margrethe Vestager på en romantisk bro i det nordsjællandske. Hele Danmark kunne dagen efter se håndtrykket foreviget på forsiden af Berlingske ledsaget af overskriften: »Barfoed og Vestager indgår alliance«. Aftalen, der skulle sikre de to partier indflydelse efter valget, uanset om rød eller blå blok vandt magten, blev dog ikke modtaget positivt af vælgerne eller de Konservatives allierede på Christiansborg. »En stemme på de Konservative er en stemme på rød blok,« advarede blandt andre Pia Kjærsgaard (DF). Ved valget stemte kun 4,9 procent på de Konservative, som fik det dårligste valg i partiets 96-årige historie.

Henrik Sass Larsen Foto: Keld Navntoft

Henrik Sass Larsen (S)

Han var storfavorit til at indtage den magtfulde post som finansminister. Men et møde med Bandidos-rockeren Torben Ohlsen-Jensen alias Suzuki-Torben på Hugos Vinkælder i Køge satte en stopper for ministerdrømmen. Få dage før Helle Thorning-Schmidt (S) skulle udpege sine ministre, meddelte Sass Larsen, at han ikke kunne blive sikkerhedsgodkendt af PET. Ifølge Sass Larsens egen første forklaring skyldtes den manglende sikkerhedsgodkendelse, at han to gange havde haft kontakt til Suzuki-Torben, der havde søgt Sass Larsens hjælp i en sag om forældremyndighed. Senere er det desuden kommet frem, at Sass Larsens venskab med den tidligere S-formand i Køge Tommy Kamp også har spillet ind i PET’s vurdering. Tommy Kamp har blandt andet været sat i forbindelse med en sag om bestikkelse. Nu er han flyttet til Sydeuropa, og Sass Larsen er ned på bagerste række i partiet.

Ole Sohn i debat under valgkampen. Foto: Keld Navntoft

Ole Sohn (SF)

Siden Ole Sohn blev udnævnt til erhvervs- og vækstminister i oktober, har hans fortid som formand for Danmarks Kommunistiske Parti for 20 år siden trukket langt flere overskrifter end hans ministergerninger. Sohns problemer skyldes ikke mindst, at medierne flere gange har taget ham i ikke at have fortalt sandheden. For et år siden hævdede Ole Sohn, at han satte en stopper for pengestrømmen fra Moskva, så snart han opdagede den. I november i år erkendte Sohn så, at han selv havde sørget for, at betalingen fra Moskva fortsatte. På samme måde med Sohns forsikring sidste år om, at et særdeles rosende brev til DDR’s leder Erich Honecker i oktober 1989 ikke skulle tages alvorligt – det var bare et standardbrev. Senere kom det frem, at Sohn også havde rost DDR i et avisinterview på et tidspunkt, hvor det folkelige oprør mod diktaturet var begyndt.

Mangler vi nogen? Giv dit besyv med herunder:

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.