Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
B-tinget

Hvad er det med den fedtafgift?

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Sophie Hæstorp Andersen (S)

Med finansloven for 2013 er Løkkes fedtafgift langt om længe lagt i graven, og det kan der siges meget godt om. Det bliver der sådan set også rundt omkring i landet – både blandt forbrugerne og i erhvervslivet. Også på Christiansborg er det vanskeligt at finde en politiker, der vil beholde fedtafgiften. Ikke engang Venstre, der stod fadder til afgiften i sin tid, vil kendes ved afgiften i dag. Med hvad er problemet med den afgift, og hvorfor er alle så enige om, at den skal væk?

For Venstre har der været tale om et rædselsforløb fra start til slut. Lad mig opsummere:

Allerede i november 2010 kort tid efter, at VK-regeringen havde besluttet sig for at indføre fedtafgiften, måtte skatteministeren ændre på fedtafgiften for at undgå, at afgiften ville ramme sondemad. Afgiften havde nemlig den uheldige betydning, at svage og ældre patienter, som bruger energidrikke og ernæringspræparater, fordi de ikke kan indtage almindelig mad, ville blive ramt af fedtafgiften.

Men svage og ældre patienter var ikke de eneste, der var utilfredse med afgiften. Fra alle sider af dansk erhvervsliv måtte Løkke og resten af regeringen lægge øre til, at fedtafgiften både var bøvlet og nytteløs.

Selv formanden for VK-regeringens egen forebyggelseskommission Mette Wier var ude med en kritik af, at den foreslåede afgift ikke ville løfte befolkningens sundhed, som jo ellers var formålet. Det afholdt dog ikke daværende skatteminister Troels Lund Poulsen fra stædigt at fastholde fedtafgiftens positive effekt på sundheden. Det vil han nok ikke gentage i dag.

I dag skriver vi 2012 og opbakningen til fedtafgiften er ikke blevet større med tiden. Tværtimod er modstanden vokset massivt. Det forklarer måske også, hvorfor både Venstres Claus Hjort Frederiksen og Venstres pressetjeneste det seneste år har forsøgt at tørre afgiften af på den nuværende regering.

For det er da heller ikke rart at have indført en fedtafgift, der både er nytteløs og en belastning for danske virksomheder. Og da slet ikke, når man som Venstre gerne vil signalere til vælgerne, at man er imod afgifter.

Men når nu Venstre ikke bryder sig om fedtafgiften, så skulle man jo tro, at partiet ville stemme for en afskaffelse af afgiften. Det er imidlertid ikke sikkert. Forklaring? Venstre ved det vist heller ikke selv endnu.

Lad mig understrege, at afgifter er et af de redskaber, der kan gøre det lettere at leve sundere, og som også kan være med til at betale vores velfærd. Men der er også an anden side af sværdet. Afgifter kan også belaste erhvervslivet unødigt. Og det er netop problemet med Løkkes fedtafgift.

Fedtafgiften er skruet sammen på en måde, der ikke giver mening for sundheden. Til gengæld belaster den danske virksomheder unødigt, så de risikerer at skulle dreje nøglen om eller flytte arbejdspladser ud af landet.

Det ønsker Socialdemokraterne og resten af regeringen naturligvis ikke. Derfor fjerner vi fedtafgiften – med eller uden Venstre.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.