Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Huller presser regeringen til ny økonomiplan

Planen om nedbringelse af sygefraværet og dermed penge til velfærd i regeringens økonomiske 2020-plan viser sig ikke at holde stik. Dermed er der endnu et hul i 2020-planen, som, Socialdemokraterne indrømmer, må revideres.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (im), udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og økonomiminister Margrethe Vestager (R) fremlægger regeringens 2020-plan på et pressemøde i Statsministeriet tirsdag d.8.maj 2012.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (im), udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og økonomiminister Margrethe Vestager (R) fremlægger regeringens 2020-plan på et pressemøde i Statsministeriet tirsdag d.8.maj 2012.

Det bliver nødvendigt at revidere regeringens økonomiske 2020-plan, erkender Socialdemokraterne. Den nuværende har så mange huller, at den ikke kan gennemføres, skriver jyllands-posten.dk.

- Jeg vil vente til foråret med at gå i detaljer. Til den tid har vi også fremlagt vores forslag til en kontanthjælpsreform. Når det er sket, vil vi komme med en opdateret udgave af 2020-planen, lyder det fra den socialdemokratiske finansordfører John Dyrby Paulsen over for jyllands-posten.dk.

Endnu et nyt hul er netop blevet opdaget i Finansministeriet. Det drejer sig om danskernes sygefravær, som regeringen vil bringe ned. Ifølge 2020-planen kan der spares på sygedagpenge, mens de penge i stedet går til velfærd.

Fem procent af den danske arbejdsstyrke hver dag sygemeldes, og det koster samfundet mere end 32 milliarder kroner årligt. En del af den sum vil regeringen gerne bruge på velfærd, men problemet er ifølge et internt notat, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, at »initiativer, der sigter efter at nedbringe sygefraværet i den offentlige sektor, ikke bidrager til indfrielsen af den overordnede målsætning«.

Blandt andet mangler der værktøjer.

»Det er vanskeligt at pege på virksomme instrumenter til at nedbringe sygefraværet, ligesom den faktiske adfærdsændring af konkrete initiativer ikke kan forudsiges. Virkningen af tidligere tiltag for at nedbringe sygefraværet er behæftet med betydelig usikkerhed«, står der i notatet.

Allerede under forårets mislykkede trepartsforhandlinger blev notatet udarbejdet, og det viser, at heller ikke sygefraværet kan være med til at hive penge hjem, hvorfor det »nye« hul opstår. Ifølge jyllands-posten.dk skulle fraværet sammen med kontanthjælpsreformen give tre milliarder kroner i kassen. Det er penge, som regeringen ikke forventer, at kontanthjælpen alene kan få i land.

Den gyngende grund er således med til, at en ny version af 2020-planen er nødvendig.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.