Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hovedkilde i Eritrea-rapport: De har komplet ignoreret fakta

En hovedkilde i Udlændingestyrelsens nye opsigtsvækkende Eritrea-rapport trækker sit navn tilbage fra rapporten, fordi han føler sig »misbrugt« og »forrådt«. Situationen i Eritrea kan være langt værre, end de danske myndigheder fremstiller den. Udlændingestyrelsen fastholder, at situationen i landet har ændret sig til det bedre.

I oktober mødte Berlingske de tre kristne eritreanere Kflom, 29, hans kusine Senait, 29, og Kifbe, 33. De ankom i september til Danmark, hvor de har søgt om asyl. Hoved årsagen til deres flugt er risikoen for militærtjeneste på ubestemt tid og frygten for vilkårlige anholdelser og overgreb. Foto: Claus Bech
I oktober mødte Berlingske de tre kristne eritreanere Kflom, 29, hans kusine Senait, 29, og Kifbe, 33. De ankom i september til Danmark, hvor de har søgt om asyl. Hoved årsagen til deres flugt er risikoen for militærtjeneste på ubestemt tid og frygten for vilkårlige anholdelser og overgreb. Foto: Claus Bech

De danske udlændingemyndigheder kan være i fuld gang med at fremstille et stærkt misvisende billede af situationen i Eritrea, og vildledningen kan få direkte betydning for mange hundrede flygtninge.

Sådan lyder den hårde kritik fra en af hovedkilderne i en ny rapport fra styrelsen om forholdene i det lille østafrikanske land. En rapport, som skal danne grundlag for en ny praksis for behandling af asylsager, der involverer flygtninge fra Eritrea.

Kritikken kommer fra Gaim Kibreab, professor ved London South Bank University. Som en af verdens førende kendere af det lille land på Afrikas Horn optræder Kibreab som eneste navngiven kilde i den nye rapport om Eritrea fra Udlændingestyrelsen, som tegner et overraskende lyst billede af situationen i landet.

Men forskeren kan slet ikke genkende sig selv i den måde, styrelsen konkluderer på, og i en mail til Udlændingestyrelsen fredag trak han sig fra rapporten.

»Jeg var chokeret og virkelig overrasket. De citerer mig ude af kontekst. De inkluderer mig i en kontekst med deres anonyme kilder for at styrke deres synspunkter i rapporten. De har udeladt så mange ting. De har komplet ignoreret fakta og kun håndplukket bestemte oplysninger,« siger han til Berlingske.

Ved offentliggørelsen i denne uge blev rapporten rost af justitsminister Mette Frederiksen (S). Allerede ved præsentationen stod det klart, at den kan blive en grundsten for en ny praksis, der kan gøre det vanskeligere end hidtil for eritreanere at få asyl i Danmark. Udlændingestyrelsen vil nu bore i asylsøgernes »asylmotiver« og vil bruge rapporten til at fastlægge en ny praksis i Flygtningenævnet.

»Rapporten giver ny og relevant viden om asylsituationen set i forhold til Eritrea. Den underbygger, at der var behov for opdaterede oplysninger, og at det var rigtigt af Udlændingestyrelsen at iværksætte en fact finding mission. Oplysningerne fra rappporten vil nu indgå i asylmyndighedernes behandling af sager om Eritrea,« sagde Mette Frederiksen.

Muligt misbrug af citater

Gaim Kibreab føler sig »forrådt« og »misbrugt« af Udlændingestyrelsen. Ifølge professoren har styrelsens medarbejdere manipuleret hans udsagn i en grad, så de modsiger den forskning, han har begået i årtier. Efter et interview fik han tilsendt citater, som han foretog omfattende rettelser i og returnerede.

De tilrettede citater er medtaget i rapportens bilag. Men til rapportens hovedkonklusioner har Udlændingestyrelsen plukket i professorens citater, hvor man har fundet det relevant. Og her hopper kæden ifølge professoren helt af. Han forventede, at styrelsen ville bruge det tilrettede dokument.

»I stedet for at gøre det brugte I enten mit navn generelt til at tillægge troværdighed til jeres anonyme kilder eller plukkede ord eller halve sætninger, så det passede i jeres kram. Derfor trækker jeg mig fra jeres rapport og dens konklusioner,« skriver Gaim Kibreab til Udlændingestyrelsen.

Gaim Kibreab bakkes op af David Bozzini, gæsteforsker på City University of New York og anerkendt international Eritrea-ekspert:»Rapporten om Eritrea fra de danske udlændingemyndigheder er et perfekt eksempel på, hvordan sådanne rapporter ikke bør være. Den er forudindtaget og farvet,« siger David Bozzini, der på grund af hans forskning i dag er forment adgang til Eritrea.

»Denne rapport underspiller de seriøse menneskerettighedskrænkelser i landet. Det ser ud, som om de danske myndigheder har plukket de citater, der kan bruges til at sende flygtningene tilbage eller stramme asylproceduren for eritreanere,« siger David Bozzini.

»Rapporten bygger på troværdige kilder«

Hos Udlændingestyrelsen afviser vicedirektør Lykke Sørensen kritikken. Hun peger på, at Gaim Kibreab skriftligt har godkendt det referat, der optræder i rapportens bilag.

»Alle kilder i rapporten er efter fast praksis blevet grundigt oplyst om formålet med missionen og om at mødereferatet ville indgå i en offentlig rapport. Og alle kilder har ligeledes efter fast praksis efterfølgende fået referaterne til gennemsyn og godkendelse.

På baggrund af henvendelsen fra professor Gaim Kibreab udgiver Udlændingestyrelsen et appendiks til rapporten, hvori forløbet beskrives, og hvori Gaim Kibreabs indsigelser vil fremgå,« oplyser Lykke Sørensen i en skriftlig kommentar og tilføjer:

»Rapporten bygger på troværdige kilder i selve Eritrea. Vi henholder os til de oplysninger, som kilderne har leveret og godkendt. Oplysningerne viser, at nogle af de hidtidige forestillinger om situationen i landet ikke er tidssvarende.«

Justitsminister Mette Frederiksen (S) har ikke ønsket at kommentere sagen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.