Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hovedentreprenører skal stå til ansvar for løndumping

Fra begge sider af de politiske spektrum lyder der atter krav om at indføre kædeansvar, hvor hovedentreprenører får ansvar for underleverandørers sociale dumping.

Virksomheder og entreprenørfirmaer skal bære ansvaret, hvis deres underleverandører praktiserer social dumping. Det har SF og Enhedslisten længe ment, men nu breder kravet om kædeansvar sig til dele af Socialdemokratiet og de borgerlige partier.

Baggrunden er en artikelserie i Fyens Stiftstidende, som har afsløret omfattende brug af billig østeuropæisk arbejdskraft i fynske firmaer. Afsløringerne får Dansk Folkeparti, Konservative og to socialdemokratiske medlemmer af Folketingets Beskæftigelsesudvalg, Bjarne Laustsen og Jan Johansen, til at kræve kædeansvar indført.

- Her er tale om pilrådne arbejdsgivere, der er helt ligeglade med, om velfærdssamfundet bliver bevaret. Det er en torn i øjet på os, at sådan noget kan foregå, mens vi har høj arbejdsløshed, siger Jan Johansen til Fyens Stiftstidende.

Samme melding lyder fra Dansk Folkeparti, der hidtil har været skarp modstander af kædeansvar.

- Vi er nødt til at leve i den virkelige verden og erkende de problemer, vi står i. Der er ingen vej uden om kædeansvar, siger DFs medlem af Beskæftigelsesudvalget, Jens Henrik Thulesen Dahl.

Hos Enhedslisten, der tidligere forgæves har stillet forslag om at indføre kædeansvar i dansk lovgivning, glæder man sig over de nye toner. Partiets socialordfører, Finn Sørensen, mener, at tiden er inde til at nye forhandlinger.

- Det er glædeligt, at mange års kamp for at vinde opbakning til kravet om kædeansvar nu ser ud til at bære frugt. Nu må regeringen opgive sin modstand, og gå ind i en reel debat om, hvordan vi kan indføre kædeansvar i Danmark. Det er et skarpt våben til at sikre, at de lyssky firmaer ikke kan tørre regningen af på deres ansatte og på samfundet, siger han i en pressemeddelelse.

Finn Sørensen ærgrer stadig over, at regeringen afviste at indføre kædeansvar i forbindelse med finanslovens aftale om social dumping.

- Men nu har de chancen. Jeg forventer derfor, at regeringen snarest inviterer os til forhandlinger. Men for at være sikker på at regeringen og Folketinget forholder sig til det, vil Enhedslisten straks fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget, siger EL-ordføreren.

Ifølge Enhedslistens tidligere lovforslag om kædeansvar skal den, der bestiller en tjenesteydelse eller aftaler en entreprise kunne gøres økonomisk ansvarlig for krav fra leverandørens ansatte om manglende løn og fra myndighederne om manglende skatteindbetalinger, moms og ATP-bidrag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.