Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Holger K.: Vi skal holde os fra euroen

Ifølge den nytiltrådte udenrigsminister, Holger K. Nielsen (SF), bør Danmark holde sig helt væk fra euroen, fordi den, mener han, er en fejlkonstruktion. Hans regeringskolleger hos Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre er uenige og mener, at euroen på længere sigt er det rigtige for Danmark.

Udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) mener, at euroen er en fejlkonstruktion, som Danmark skal holde sig fra.
Udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) mener, at euroen er en fejlkonstruktion, som Danmark skal holde sig fra.

Står det til landets udenrigsminister, SFeren Holger K. Nielsen, skal Danmark holde sig helt fra euroen, som den ser ud i dag. Den er nemlig, mener han, en fejlkonstruktion, bl.a. fordi EU mangler ordentlige styringsredskaber i den økonomiske politik for at kunne skabe en velfungerende fællesvaluta.

Dermed adskiller han sig fra en række af ja-partierne i Folketinget – herunder hans regeringskollegaer – der mener, at Danmark ville have bedst af at tilslutte sig euroen, men som bare ikke mener, at tiden lige nu er til en folkeafstemning om spørgsmålet.

»Vi ligger fint placeret uden for euroen, og jeg mener derfor, at man bør holde sig uden for den. Det er stadig et for usikkert projekt, og der mangler stadigvæk en central økonomisk politik, og så længe man ikke har det, kan man ikke få en fælles mønt til at fungere på en ordentlig måde,« siger Holger K. Nielsen og fortsætter:

»Det er ikke fordi, jeg principielt er imod en fælles mønt, og det kan da godt være, at man på et eller andet tidspunkt kan få en eller anden fornuftig konstruktion af det. Men som det ser ud nu, ser jeg ingen grund til at gå ind.«Der er flere, bl.a. tidligere nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer, der har kaldt euroen for en fejlkonstruktion, som den står nu. Det er du enig i?

»Ja. Og det var også derfor, at jeg anbefalede et nej i år 2000.«

I regeringsgrundlaget står der intet om, at regeringen vil afskaffe euro-forbeholdet, men kun at man vil sende spørgsmålet om det retslige samt det forsvarsmæssige forbehold til folkeafstemning – noget, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) siden har udskudt.

Men derfor er Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre stadig tilhængere af, at danskerne på sigt bør gå med i euroen, og de er uenige med Holger K. Nielsen i, at euroen er en fejlkonstruktion, som det grundlæggende ikke er attraktivt at tilslutte sig.

R: Euro er bedste alternativ for Danmark

Den radikale gruppeformand og finansordfører, Sofie Carsten Nielsen, understreger, at en folkeafstemning om euroforbeholdet ikke står lige for, men tilføjer:

»Holger K. Nielsen er SFer, og det er så deres holdning. Men det er i hvert fald ikke Det Radikale Venstres holdning. Uanset om det er populært eller upopulært, så mener vi, at Danmark hører til i kernen af det europæiske samarbejde, og det vil på sigt også betyde, at vi hører til i euroen. Euroen har sine udfordringer, det er klart, men vi mener, at det er det bedste alternativ for Danmark,« siger hun.

Også Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, lægger vægt på, at der intet står om euroforbeholdet i regeringsgrundlaget, og tilføjer, at tiden ikke er til – som det skete i år 2000 – at spørge danskerne om en mulig indtræden i euroen lige nu. Men han er ikke enig med udenrigsministeren i, at valutaen er en mangelfuld fejlkonstruktion.

»Det er ikke nogen nyhed, at Socialdemokratiet er tilhængere af euroen, og det er vi fortsat. Vores økonomi er allerede bundet til euroen, og det mener jeg helt entydigt har været godt for dansk økonomi og for danske virksomheder,« siger Heunicke.

V: Holger K. trækker SF til venstre

Også Folketingets formand, socialdemokraten Mogens Lykketoft, skrev for et par år siden, at der – når kronen alligevel er koblet op på euroen – »kun er omkostninger ved ikke at have et fuldt medlemskab«, ligesom statsminister Helle Thorning-Schmidt før valget over for Altinget erklærede sig »helt enig« i, at kronen bør erstattes af euroen.

I et af landets mest EU-positive partier, Venstre, er gruppeformand Kristian Jensen også uenig i Holger K. Nielsens diagnose af euroen. »Vi havde fra Venstres side gerne set, at vi var en del af euroen, og vi mener fortsat, at det – hvis euro-zonen kommer ud af den krise, den står i – vil være et gode for Danmark, hvis vi får euro. Når Holger K. Nielsen siger det, så er det igen et udtryk for, at han vil trække SF ud i en mere venstreorienteret særposition i forhold til regeringen,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.