Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Holger K.: V-nulvækst vil smadre velfærden

Skatteminister Holger K. Nielsen anerkender, at den offentlige forbrugsvækst er i spil under forhandlingerne om konkurrenceevnepakken. Men velfærden må ikke sættes over styr, siger SF-strategen.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) mener, at nulvækst i det offentlige forbrug vil have store konsekvenser for velfærden.
Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) mener, at nulvækst i det offentlige forbrug vil have store konsekvenser for velfærden.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) blander sig nu i debatten om den offentlige forbrugsvækst, der ellers har været et internt blåt anliggende i de seneste dage.
Venstre fremlagde i går partiets krav til de kommende forhandlinger om regeringens konkurrenceevnepakke. Et af forslagene er, at nulvækst i det offentlige skal bruges til at finansiere afgifts- og skattelettelser til erhvervslivet.

Mens skatteministeren har det fint med det første, langer han nu hårdt ud efter Venstres nulvækstdrømme.

»At tale om nulvækst, som Venstre gør, det er helt ved siden af. Det er helt uacceptabelt. Derfor synes jeg også, at Venstre bør forklare vælgerne, hvad nulvækst vil betyde. Det vil betyde velfærdsnedskæringer. Det er ikke regeringens politik,« siger skatteministeren.

Holger K. Nielsen henviser til Lars Barfoed, der i Berlingske afkrævede V-formand Lars Løkke Rasmussen svar på, hvor han vil skære i det offentlige for at skabe rum til offentlig nulvækst. Indtil nu har Venstre afvist, at nulvækst vil kræve velfærdsofre, men at pengene kan hentes på effektiviseringer i det offentlige.

Har du personligt en smertegrænse for den offentlige forbrugsvækst?

»Nej, ikke sådan. Men jeg har den smertegrænse, at vi stadig skal have et velfærdssamfund, der kan udvikle sig på en fornuftig måde. Hvis vi smadrer velfærden, så kan vi ikke acceptere det. Og det vil jo ligge i venstres nulvækst. Men jeg vil ikke gøre det til en eller anden procentdiskussion. Men der skal være mulighed for, at man kan udvikle velfærdssamfundet.«

Det er ikke første gang, at en markant SF-figur står frem med hårde anklager mod Venstre. Tidligere SF-formand, den nuværende udenrigsminister Villy Søvndal, har før brugt ord som »massakre« og »blodbad« om VK-regeringens velfærdspolitik. Vel at mærke i en tid, hvor den offentlige forbrugsvækst var højere, end den regeringen kører på. S-SF ønskede før valget i 2011 et vækstmål på 1,4 pct. efter valget hed det »mindst« 0,8. Sidste år steg det offentlige forbrug med 0,1 pct.

Regeringen er ifølge Berlingskes kilder selv i færd med at gøre op med en offentlige vækst på 0,8 procent, som man ellers har bygget sin økonomiske 2020-plan op omkring. Skatteministeren anerkender, at det er en del af diskussionen omkring konkurrenceevnepakken.

»Hvordan der kan findes en fornuftig vækst i de offentlige udgifter, det er det vi skal diskutere. Det tror jeg godt, at vi kan finde en god løsning på,« siger Holger K. Nielsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.