Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Højreparti: System indbyder til fusk med vælgererklæringer

Danskernes Parti har indsendt falske vælgererklæringer. Det er ministeriets system, der er fejlen, lyder det.

I en række tilfælde har danskere fået en mail fra Indenrigsministeriet om, at de skal bekræfte deres vælgererklæring til Danskernes Parti via NemID.

Problemet er, at de aldrig har indsendt deres mail for at gøre højrefløjspartiet opstillingsberettiget til Folketinget.

Der er ikke tale om snyd fra partiets side, forsikrer partiformand Daniel Carlsen. Han retter i stedet kritikken mod Indenrigsministeriet.

- Jeg har advaret Indenrigsministeriet om, at deres system indbyder til misbrug. Men det har de ikke taget sig af, siger han.

Man hjælper partier til at blive opstillingsberettiget ved at sende sit navn og mail eller navn og cpr-nummer til partiet, som sender det videre til godkendelse hos Indenrigsministeriet.

Herefter beder ministeriet borgeren om at bekræfte vælgererklæringen via NemID. Og det er det system, Daniel Carlsen kritiserer:

- Enhver kan jo gå ind og taste mailadresser ind. Det er Indenrigsministeriet, der skaber mulighed for, at enhver kan misbruge andre folks mailadresser.

Han afviser, at Danskernes Parti kan tjekke hver enkelt mailadresse, partiet sender videre til ministeriet.

At det tilsyneladende kun er Danskernes Parti, der klages over - og ikke de andre partier, der også forsøger at komme i Folketinget - skyldes ifølge Daniel Carlsen "at der er meget stærk politisk modstand" mod hans parti:

- Når vi holder møder, er der demonstrationer og folk, der vil overfalde os. Og når vi samler underskrifter ind, er der nogen, der misbruger det. Det kommer overhovedet ikke som nogen overraskelse for mig.

Ifølge Kristeligt Dagblads oplysninger har Indenrigsministeriet haft en mistanke om, at nogle partier indsender mailadresser til ministeriet uden at spørge den enkelte mail-indehaver.

Ministeriet har trods flere henvendelser fra avisen dog ikke bekræftet mistanken. Daniel Carlsen afviser fuldstændig, at det er sådan, det forholder sig:

- Hvis den påstand er rettet mod os, så lægger vi sag an mod Indenrigsministeriet. Det er dem, der har foretaget en fuldstændig uhørt dårlig håndtering af det nye system, som er en komplet katastrofe.

Partiformanden foreslår at indrette systemet, så borgerne skal logge ind på en portal på ministeriets hjemmeside og med det samme bekræfte vælgererklæringen via NemID.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.