Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hjort står fast: Der skal spares på boligydelse

Der mangler 90 millioner kroner i kassen, som skal findes på pensionisters boligydelse, siger finansminister.

Landets folkepensionister må indstille sig på nedskæringer i boligydelsen, og formentlig kommer det allerede inden sommerferien til at stå klart hvor meget.

Det lader finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) forstå ved et samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg onsdag.

Her oplyser han, at regeringen forsøger at få et lovforslag klar inden grundlovsdag. Regeringen vil finde de besparelser, den måtte udskyde, da finansloven skulle stemmes gennem Folketinget i december.

- Vi sætter os sammen med forligspartierne i den kommende tid, og så skal vi finde ud af, hvordan vi udmønter den negative budgetregulering på 90 millioner kroner, siger Hjort efter samrådet.

De 90 millioner kroner mangler i kassen, efter at regeringen og de øvrige borgerlige partier skød nedskæringerne til hjørne.

Partierne aftalte efterfølgende at forsøge at finde pengene på anden vis til foråret, men selv om vi nu nærmer os midten af april, er forhandlingerne tilsyneladende ikke begyndt endnu.

Under samrådet har finansministeren forklaret, hvorfor han mener, at det er relevant at skære i boligydelsen, selv om beregninger fra Ældre Sagen har vist, at antallet af modtagere af boligydelse er faldet siden 2007.

Det skyldes ifølge regeringen, at førtidspensionister, der tidligere fik boligydelse, nu får boligsikring, og derfor ikke tæller med. Det ændrer ifølge regeringen ikke på, at udgifterne er steget og fortsat vil gøre det.

Regeringen hæfter sig ved, at udgifterne til ydelsen er steget med 13 procent siden 2001.

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Finn Sørensen, der havde indkaldt til samrådet, mener, at regeringen med sine tal bevæger sig på kanten af at vildlede Folketinget.

- De har helt bevidst valgt perioden fra 2001 for at tegne det sortest tænkelige billede af økonomien i boligydelsen for at bruge det som en brækstang til at spare. Det vil uundgåeligt ramme tusindvis af pensionister med lave indtægter, siger han.

Claus Hjort Frederiksen kaldte under samrådet kritikken af regeringens opgørelsesperiode for hul i hovedet.

Socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht, påpeger, at besparelserne på 90 millioner kroner i år ikke kommer til at stå alene.

- Det kan blive dramatisk nok for nogle pensionister. Men vi taler om meget store beløb frem til 2020 og derefter milliardbesparelser. Det kan ikke undgå at ramme pensionister, som sidder hårdt i det i forvejen, siger Benny Engelbrecht.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.