Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hjort: Rusland stod centralt i forsvarsmøde med USA

USA og Østersølande drøfter svar på russisk militært pres, oplyser forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) står foran danske kampvogne med soldater fra Nato-enheden VJTF. Den skal kunne rykke ud i verden og slås inden for få dage. Free/Thomas Hee
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) står foran danske kampvogne med soldater fra Nato-enheden VJTF. Den skal kunne rykke ud i verden og slås inden for få dage. Free/Thomas Hee

Helsinki. Hvordan skal Vesten reagere, når Rusland øger sit militære pres i Østersøen og Nordatlanten?

Sagen dominerede, da forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) tirsdag i Helsinki mødte sin amerikanske kollega, James Mattis, samt kolleger fra Østersølandene i Northern Group.

- Vi har drøftet sikkerheden i Østersøen og Nordatlanten. Dels er det blevet et fokusområde for Danmarks forsvarspolitik, dels for de andre lande. Det er blevet et spændingsområde, siger Claus Hjort Frederiksen.

Derfor underskrev Danmark, Sverige, Norge og Finland mandag et samarbejde om radar. Så får de bedre overblik over Østersøen. Aftalen skal være på plads om et år.

I Northern Group sidder de fire nordiske lande og Island, de tre baltiske lande Estland, Letland og Litauen samt Storbritannien, Tyskland, Holland og Polen.

- Vi har diskuteret, hvilke kapaciteter vi militært mangler i denne region. Den amerikanske forsvarsminister har også bekræftet vort samarbejde, og at man ser det som et fokusområde, siger Claus Hjort Frederiksen.

Parterne har drøftet at bekæmpe ubåde. Derfor forbereder Danmark sine fregatter med udstyr mod ubåde og Sea Hawk-helikoptere.

Flere lande forbedrer også luftforsvaret med missiler, som kan beskytte dansk luftrum.

- Vi forbereder at opstille en brigade på godt 4000 mand, som kan sendes ud af Danmark, siger Claus Hjort Frederiksen med tanke på Baltikum.

Spørgsmål: Kommer der ikke et våbenkapløb, som øger spændingerne?

- Tanken med vores og Natos indsats er at virke så afskrækkende, at ingen kan drømme om at foretage sig noget overfor et Natoland. Derfor skal vi demonstrere sammenhold, mener forsvarsministeren.

Han peger på Ruslands nylige militærøvelse Zapad med 80.-120.000 soldater i det vestlige Rusland og Hviderusland. Her brød Rusland Wien-aftalen om at indkalde observatører, mener Claus Hjort Frederiksen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.