Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hjort blokerer for kystnære havvindmøller

Regeringens plan følger ikke energiforlig og SU-aftale, fastslår finansminister Claus Hjort Frederiksen.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil ikke lade flertallet af partier i energiforliget bygge kystnære havvindmøller, selv om Venstre er med i forliget. Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil ikke lade flertallet af partier i energiforliget bygge kystnære havvindmøller, selv om Venstre er med i forliget. Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson

Regeringen vil ikke bygge kystnære havvindmøller efter energiforliget, selv om et flertal af venstrefløjen og De Konservative kræver det. Den vil også ændre SU med flere lån, men det gennemføres først efter et folketingsvalg. Togfonden er også fortid.

Det fastslår finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Han mødte mandag venstrefløjen i form af Alternativet, SF, Enhedslisten og grønlandske Inuit Ataqatigiit til forhandlinger. Især Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, beskyldte regeringen for "massive forligsbrud".

- Rent teknisk bryder jeg ikke noget forlig om Togfonden. Venstre er ikke en del af forliget. Det må være en tanketorsk fra Enhedslistens side. For SU har vi foreslået ændringer. Hvis der bliver et flertal, opsiges SU-forliget ved førstkommende valg, siger han.

Spørgsmål: Og energiforliget?

- Forliget hviler efter vores opfattelse på nogle bristede forudsætninger om høj oliepris. Det afgørende er finansieringen, siger Claus Hjort Frederiksen.

- Det kan ikke være sådan, at en bred forligskreds gerne vil bygge vindmøller, hvis de ikke vil være med til at finde finansieringen til afløsning af PSO-afgiften.

Finansministeren forklarer, at VK-regeringen aftalte at halvere dagpengeperioden og forringe efterlønnen. Reformerne trådte først i kraft efter folketingsvalget i 2011, da Helle Thorning-Schmidt (S) blev valgt som statsminister og gennemførte reformerne.

Regeringen beskyldes også for løftebrud, fordi Lars Løkke Rasmussen (V) i valgkampen lovede at lade SU ligge. Han nævnte heller ikke, at ældre skulle vente et halvt år på at gå på folkepension fra 2025.

- Når vi laver politiske aftaler, så træder de først i kraft efter et folketingsvalg. Så kan vælgerne jo smide os ud, lyder det fra finansminister Claus Hjort Frederiksen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.