Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Hjemsendelse sender chokbølger gennem Slotsholmen«

Det er »ualmindeligt sjældent«, at man sender en departementschef hjem, vurderer politisk kommentator Søs Marie Serup.

Sagen, som fik Morten Bødskov til at overlade posten som justitsminister til Karen Hækkerup, suspenderer nu departementschef Anne Kristine Axelsson, mens undersøgelsen af Justitsministeriets embedsmænd pågår.
Sagen, som fik Morten Bødskov til at overlade posten som justitsminister til Karen Hækkerup, suspenderer nu departementschef Anne Kristine Axelsson, mens undersøgelsen af Justitsministeriets embedsmænd pågår.

BTs politiske kommentator, Søs Marie Serup, vurderer, at dagens hjemsendelse af Justitsministeriets departementschef, Anne Kristine Axelsson, og en ledende medarbejder er udtryk for, at der bliver set meget alvorligt på situationen fra ministerens side.

»Det er et meget usædvanligt skridt at tage. At sende en departementschef hjem er noget, som sker ualmindelig sjældent. Der er ingen tvivl om, at det sender chokbølger gennem Slotsholmen,« siger Søs Marie Serup.

Det var statsminister Helle Thorning-Schmidt, der gav sin nye justitsminister en bunden opgave med at undersøge, om ministeriets embedsmænd har haft en rolle i, at tidligere justitsminister, Morten Bødskov afgav forkerte oplysninger til Folketingets retsudvalg i forbindelse med retsudvalgets besøg på Christiania.

Sagen begyndte at rulle, da det kom frem, at kilder internt i Politiets Efterretningstjeneste (PET) var blevet bedt af daværende PET-chef Jakob Scharf om at kigge i Pia Kjærsgaards (DF) kalender for at finde ud af, hvornår hun var forhindret i at deltage i et besøg på fristaden sammen med den øvrige del af Folketingets Retsudvalg.

Det førte til Jakob Scharfs afgang som chef for PET, mens Morten Bødskovs gik af som minister, da det kom frem, at han havde givet urigtige oplysninger til Folketingets Retsudvalg om årsagen til, at Christiania-besøget blev aflyst.

Justitsminister Karen Hækkerup bad derfor straks ved sin tiltræden fem medarbejdere om en redegørelse for, hvad og hvordan de har været involveret i rådgivning af ministeren. To af de fem er nu fritaget for tjeneste, mens kammeradvokaten ikke vurderer, at der er grundlag for at foretage tjenstligt forhør at de tre andre.

Søs Marie Serup advarer mod at lægge for meget i hjemsendelsen i dag.

»Det kan være en fordel for Justitsministeriet at overreagere i denne sag. Hele sagen er i sig selv spektakulær, fordi ministeren måtte gå af. Det kan være svært for justitsministeriet at frikende sig selv i sagen, fordi en minister konstant er omgivet af embedsfolk. Det vil være usandsynligt, at ministeren ikke handler i samråd med sit ministerium.«

»Derfor kan det også være klogt at fare hårdt ud og måske overreagere fra starten. Men vi skal huske, at der ikke er afsagt dom endnu« siger Søs Marie Serup.

Hun peger på, at det står på side ét i politikerhåndbogen, at en minister ikke må lyve. Og at vi lærte af Tamilsagen, at embedsmænd har pligt til at råbe op i den slags sager.

»Det, der gør det ekstra alvorligt er, at politidirektør Johan Reiman var involveret. Han er teknisk set også underordnet ministeren og departementschefen. Spørgsmålet er, om han har været udsat for pres fra ministeriet« siger Søs Marie Serup.

Hun roser Karen Hækkerup for at vise handlekraft og trække de store kanoner frem.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.