Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hjemmeværnet: Vi er klar - men skal behandles ordentligt

Der kan blive tale om at ansætte frivillige på kontrakt, hvis Hjemmeværnet skal hjælpe ved grænsen, lyder det.

ARKIVFOTO af Bjarne Laustsen
ARKIVFOTO af Bjarne Laustsen

Hjemmeværnet tager med begejstring imod nyheden om, at regeringen nu kigger mod det frivillige værn for at få hjælp til kontrollen ved den tyske grænse.

Det siger Bjarne Laustsen (S), der er kommitteret for Hjemmeværnet og dermed fungerer som værnets civile chef.

»Vi synes, det er meget interessant og spændende, at samfundet og politiet kommer og beder os om hjælp til at løse den her ekstraordinære opgave. Men vi skal jo også kigge på, hvilke forhold vi skal arbejde under,« siger han og tilføjer:

»Hvis det er en længerevarende indsats, så betragter jeg det som en driftsopgave, og så skal de frivillige ansættes på kontrakt. Det må politiets budget eller andre betale for, fordi det har Hjemmeværnet ikke mulighed for.«

Regeringen vil ifølge Berlingske til et forligsmøde tirsdag præsentere et forslag, der skal sende hjemmeværnsfolk til grænsen for at hjælpe politiet.

Hjemmeværnet har endnu ikke hørt noget til forslaget, siger Bjarne Laustsen.

Han understreger dog, at det ikke er nyt for Hjemmeværnet at hjælpe politiet.

»Vi hjælper i forvejen politiet rigtig meget, så vi hjælper også gerne med det her. Men vi kender ikke opgavens omfang endnu og ved ikke, hvor lang tid indsatsen skal stå på.«

»Det er jo frivillige med et fuldtidsarbejde ved siden af, og hvis de skal stå dernede i ret mange timer, så kan det ikke lade sig gøre uden en kontrakt.«

Der vil formentlig være tale om, at Hjemmeværnet skal yde såkaldt almindelig hjælp, hvilket betyder, at hjemmeværnsfolkene ikke vil være bevæbnede.

Hos Politiforbundet vil formand Claus Oxfeldt gerne gå med til, at Hjemmeværnet aflaster politiet ved den midlertidige grænsekontrol.

»Det lyder ganske udmærket. Det kunne være en mulighed for assistance i en periode, og det lyder fornuftigt, synes jeg,« lyder det fra Claus Oxfeldt.

Justitsminister Søren Pind (V) har søndag ikke ønsket at kommentere sagen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.