Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Historikere afviser S-tops fortælling om Anker Jørgensen

Ifølge Mette Frederiksen foreslog Anker Jørgensen højest 5000 udlændinge om året. Men det afviser historikere.

Anker og Ingrid Jørgensen
Anker og Ingrid Jørgensen

S-formand Mette Frederiksen henviser ofte til forgængeren Anker Jørgensen, når hun skal forsvare partiets linje om, at der bør være en grænse for, hvor mange udlændinge Danmark tager imod.

- Anker siger det allerede i 80'erne. Han foreslår konkret, at der maksimalt må komme 5000 hertil om året, sagde hun under en bogmesse sidste år.

Men det er forkert, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

- Jeg har ikke fundet spor i kilderne, der viser, at Anker Jørgensen stod bag forslaget, siger adjunkt ved SDU Heidi Vad Jønsson. Hun der har forsket i Socialdemokratiets historiske indvandrerpolitik.

Folketingsmedlem Mattias Tesfaye (S) har netop udgivet en bog om udlændingepolitikken gennem 50 år. Han bekræfter, at "det var ikke Anker selv, der foreslog det".

Forslaget indgik i en stor rapport fra et socialdemokratisk udvalg, der kom med en række strammerforslag i 1987.

Mødereferater fra dengang viser, at partiledelsen var splittet, og at Anker Jørgensen personligt foreslog, at spørgsmålet blev udskudt.

Kort efter gik han af som formand, og forslaget blev aldrig partiets officielle politik.

Den store rapport blev lækket til pressen få dage før valget i september 1987. Det udløste spørgsmål til Anker Jørgensen.

Han svarede, at "vi skal passe på, at vi ikke bliver overrendt, for der er grænser for, hvor mange flygtninge et lille land som Danmark kan tage".

Det citat bruger S-toppen i en række debatindlæg i fortællingen om, at der går en rød tråd direkte fra det socialdemokratiske forbillede til den politiske linje i dag.

- Det er en overdrivelse at gøre det til essensen af Anker Jørgensens udlændingepolitik. Det var ikke udtryk for en samlet strategi og blev sagt i en snæver vending på et tidspunkt, hvor han blandt andet skulle navigere mellem vestegnsborgmestre og folketingsgruppe, siger Niels Wium Olesen, lektor og historiker ved Aarhus Universitet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.