Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hidtil ukendt e-mail omtaler politisk interesse for Eritrea-sag

Adskillige gange har justitsministeren og Udlændingestyrelsen afvist politisk indblanding i forløbet om den omstridte rapport om Eritrea. I oktober 2014 skrev en kontorchef dog om »stor politisk interesse« for sagen.

På asylcentre som det i Sigerslev sidder asylansøgere fra Eritrea og venter på, hvad politikerne herhjemme måtte komme frem til omkring sikkerheden i deres hjemland. Tilblivelsen af rapporten, der skulle danne beslutningsgrundlag, er i stedet blevet en sag, der har politisk bevågenhed.
På asylcentre som det i Sigerslev sidder asylansøgere fra Eritrea og venter på, hvad politikerne herhjemme måtte komme frem til omkring sikkerheden i deres hjemland. Tilblivelsen af rapporten, der skulle danne beslutningsgrundlag, er i stedet blevet en sag, der har politisk bevågenhed.

En hidtil ukendt e-mail i Eritrea-sagen får flere partier på Christiansborg til at afkræve justitsminister Mette Frederiksen (S) en forklaring. Samtidig konstaterer flere eksperter, at der nu er direkte modstridende forklaringer på, hvorvidt der har været politisk indblanding i sagen om myndighedernes behandling af flygtninge fra Eritrea.

Den omtalte e-mail er sendt fra kontorchef i Udlændingestyrelsen Jakob Dam Glynstryp, der var ansvarlig for Eritrea-rapporten, til vicedirektør Lykke Sørensen og HR-chef Morten Bo Laursen 31. oktober 2014 kl. 10:57.

På det tidspunkt havde Mette Frederiksen været justitsminister i tre uger, mens Udlændingestyrelsen var i fuld gang med at skrive Eritrea-rapporten.

Berlingske er i besiddelse af e-mailen, som har karakter af et mødereferat. Heri skriver kontorchef Jakob Dam Glynstrup til sine chefer:

»Jeg forklarede, at det jeg ville drøfte var princippet om at jeg skulle kunne stole på de tilbagemeldinger jeg fik og at det var vigtigt, at de meldte tilbage, hvis en aftalt deadline ikke kunne nås. Dette også henset til den store politiske interesse der er for Eritrea-rapporten.«

Længere nede i mailen fortsætter Jakob Dam Glynstrup med henvisning til chefkonsulent i Udlændingestyrelsen Jens Weise Olesen:

»Jens anførte, at det var en lille sag og kunne ikke forstå hvorfor ministeriet skulle være så interesserede i processerne.«

Jakob Dam Glynstrup ønsker ikke at uddybe, hvad han mener med »stor politisk interesse« eller »processerne« i e-mailen.

Jens Weise Olesen genkender den formulering, at han ikke kunne forstå, hvorfor »ministeriet var så interesseret i processerne«. En oplysning han fik fra sin kontorchef på mødet i Udlændingestyrelsen 31. oktober 2014, forklarer han:

»På mødet understregede vores kontorchef, at vi var nødt til at forstå de politiske ønsker i Eritrea-sagen, og hvor stor politisk interesse der var for Eritrea, bl.a. fra justitsministeren. På samme møde gav jeg udtryk for, at jeg ikke kunne forstå, at en minister skulle sidde og kigge på, præcist hvornår en mødenote, altså et mødereferat, blev sendt,« siger Jens Weise Olesen.

E-mail rokker ved ministers forklaring

Justitsminister Mette Frederiksen har – både i Folketinget og offentligheden – sagt, at der ikke har været politisk indblanding i Eritrea-sagen. 10. december 2014 brugte ministeren ordet »armslængde« seks gange i folketingssalen. 17. december 2014 henviste ministeren til Udlændingestyrelsens redegørelser om sagen og afviste igen »alle beskyldninger om politisk indblanding«.

Både eksperter og politikere vurderer, at den hidtil ukendte e-mail rokker ved ministerens forklaringer.

»Mailen bekræfter, at der har været en voldsomt intern uenighed, og at der har været en oplevelse af, at nogen fra centralt niveau interesserede sig usædvanligt meget for rapporten,« siger forskningschef Roger Buch, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, taler om modstridende forklaringer:»Mailen peger i retning af, at der har været en eller form for politisk pres på Udlændingestyrelsen. Det strider umiddelbart mod Mette Frederiksens forklaringer i sagen om, at Justitsministeriet ikke har blandet sig.«

Forløbet bag Eritrea-rapporten kom frem i december 2014. Kilder i rapporten kunne ikke genkende deres udtalelser; ankeinstansen, Flygtningenævnet, blev undtagelsesvist forbigået i forberedelsesarbejdet; og de to embedsmænd i Udlændingestyrelsen, Jens Weise Olesen og Jan Olsen, som foretog den fulde rejse til Eritrea, kunne ikke stå inde for rapportens sammenfatning. Begge har fået skriftlige advarsler og er sygemeldt. Dansk Magisterforening forsøger for øjeblikket at forhandle med Justitsministeriet om advarslerne.

Folketingets Ombudsmand beslutter, om Eritrea-sagen skal undersøges, når forhandlingerne er færdige.

»Mailen understreger endnu en gang, at man er nødt til at gå et dybere skridt ned i vurderingen af klagesagen om advarslerne til de to embedsmænd. Man kan ikke adskille den disciplinære sag fra sagen om, hvorvidt rapporten var et resultat af et politisk pres. De to ting hænger sammen,« siger professor Michael Gøtze.

Partier kræver forklaring på e-mail

På Christiansborg kræver flere partier en forklaring på kontorchefens e-mail.

»Vi må have afklaret, hvilke politiske interesser kontorchefen henviser til, og hvilke processer ministeriet var så interesseret i,« siger Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslistens politiske ordfører.

Venstres næstformand, Kristian Jensen, hæfter sig ved, at »de nye oplysninger ikke stemmer overens med, hvad justitsministeren har forklaret,« mens SFs udlændingeordfører, Karina Lorentzen, siger, at e-mailen kan tyde på politisk indblanding.I december redegjorde Udlændingestyrelsen for forløbet bag Eritrea-rapporten over for justitsministeren. I en supplerende redegørelse vedhæftede styrelsen en intern e-mail fra chefkonsulent Jens Weise Olesen, som skulle vise, at der havde været fuldstændighed enighed i styrelsen om vurderingen af forholdene i Eritrea. Dansk Magisterforening kritiserer, at styrelsen ikke ved samme lejlighed vedlagde mailen om den politiske interesse.

»Styrelsen forsøgte at miskreditere vores medlem for at vise, at der ikke havde været politisk indblanding i sagen, mens de ikke fremlagde denne mail, der sår tvivl om deres forklaringer,« siger Lotte Spanggaard, forhandlingsdirektør i Dansk Magisterforening.

Mette Frederiksen har ingen kommentarer. Udlændingestyrelsen henviser til deres to redegørelser til ministeren.

Berlingske har dækket Eritrea-sagen de seneste måneder. Se forløbet her (klik på pilene eller træk i billedet):

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.