Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hf'ere skal supplere fag for at komme på universitetet

Fremover kræves det, at man supplere en hf-uddannelse med flere fag for at komme på universitetet.

En ny gymnasiereform er fredag aften faldet på plads, og den reform stiller også nye krav til elever, der vil på den to årige hf-uddannelse.

En uddannelse, der ifølge aftaleteksten ændres, så den er mere målrettet elever, der ved "at de ønsker at læse videre på en erhvervsakademi- eller professionsbacheloruddannelse", lyder det.

I fremtiden skal det derfor være muligt for ansøgere allerede at kunne blive optaget på hf efter 9. klasse, hvis de allerede ved, at de eksempelvis vil tage en professionsbacheloruddannelse.

Elever der vil optages på hf direkte efter 9. klasse skal dog have et karaktergennemsnit på mindst 4 i deres uddannelsesparathedsvurdering.

Tager eleverne et år mere i folkeskolen, bliver der dog slækket på den adgangsgivende karakter.

- Elever, der søger optagelse på hf direkte efter 10. klasse, har retskrav på optagelse, hvis de opnår et gennemsnit på mindst 02 i dansk og matematik ved 10. klassesprøven og er vurderet uddannelsesparate, fremgår det af aftaleteksten.

Karakterkravet har være et af stridspunkterne for de partier, der har indgået aftalen om gymnasiereformen.

Men også spørgsmålet om, hvorvidt en hf-uddannelse skal give adgang til universitetet har delt partierne.

I aftaleteksten er partierne endt på et kompromis, der betyder, at eleverne i fremtiden skal tage supplerende fag, hvis de ønsker at bruge hf-uddannelsen til at komme på universitetet.

- En eksamen fra den toårige hf skal give adgang til videreuddannelse på erhvervsakademiuddannelser eller en professionsbacheloruddannelser, samt til universitetsuddannelser når der bygges flere fag ovenpå via hf-enkeltfag eller GSK eller i særlige udvidede fagpakker med forhøjet timetal, skrives der i aftaleteksten.

Aftalen om gymnasiereformen er indgået mellem Venstre, Socialdemokraterne, Radikale, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.

Ændringen af de gymnasiale uddannelser implementeres fra skoleåret 2017/18. Adgangskravene gælder dog først fra 2019.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.