Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hestekød lander på ministerens bord

I forbindelse med den verserende internationale hestekødskandale, vil Enhedslistens Per Clausen nu hive fødevareministeren i samråd.

Kødet her skulle - så vidt vides - være oksekød. Kristoffer Juel Poulsen/Scanpix
Kødet her skulle - så vidt vides - være oksekød. Kristoffer Juel Poulsen/Scanpix

Skandalen om oksekødslasagne, der viste sig at indeholde hestekød, har fået fødevareordfører Per Clausen (Ø) til at frygte for fødevaresikkerheden herhjemme. Derfor kalder han nu fødevareminister Mette Gjerskov (S) i samråd.

»Når fødevarer med hestekød sælges, som om indholdet var oksekød, afslører det, at der er enorme huller i EUs fødevarekontrol. Eftersom Danmark reelt ikke har nogen selvstændig kontrol af importeret kød, men satser ensidigt på EU-kontrollen, har vi ikke nogen sikkerhed for, at det samme ikke er sket i Danmark,« udtaler Per Clausen i en pressemeddelelse.

Kødskandalen begyndte, da man fandt pakker med fryselasagne fra den franske producent Comigel, som indeholdt hestekød, selvom det af pakken fremgik, at den kun indeholdt oksekød. Comigel beskyldte deres underleverandør Spaghero for at være ansvarlig for, at hestekødet endte i lasagnen. Dansk Supermarked besluttede derfor, at man godt kunne sælge fryselasagne fra Comigel, så længe underleverandøren var en anden.

Underleverandøren sendte imidlertid skylden videre til de rumænske slagterier, der leverer kødet til lasagnen. Tirsdag skriver Politiken.dk så, at man nu vil tage alle fryselasagner fra Comigel af hylderne i Dansk Supermarkeds butikker.

Per Clausen mener ikke, der er garanti for, at kødskandalen ikke kan have spredt sig til Danmark.

»Jeg har derfor indkaldt fødevareministeren i samråd for at få hendes forklaring på, hvordan vi kan undgå, at kød sælges under falske betegnelser i Danmark,« siger fødevareordføreren.

Han vil også have svar på, om den nuværende kontrol ifølge ministeren sikrer danskerne tilstrækkeligt mod import af sundhedsfarlige fødevarer.

Der er fundet hestekød i lasagnepakker, som har været på butikshylder i Storbritannien og i Sverige, og det får Per Clausen til at tvivle på EUs fødevarekontrol.

»Skandalen understreger behovet for, at vi også har en national kontrol af importerede fødevarer. Dette kan ikke overlades til EUs kontrolsystemer, som helt åbenlyst ikke fungerer tilfredsstillende,« siger Per Clausen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks