Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Barometertjek

Her er Venstres største stemmetyv

Lars Løkke Rasmussen og resten af Venstre har en udfordring: En af deres allierede i Folketinget er godt i gang med at tære på partiets størrelse.

Kristian Thulesen Dahl (DF) nøjes ikke med at kigge Venstres leder, Lars Løkke Rasmussen, over skulderen. Han stjæler også hans vælgere.
Kristian Thulesen Dahl (DF) nøjes ikke med at kigge Venstres leder, Lars Løkke Rasmussen, over skulderen. Han stjæler også hans vælgere.

Lad os indledningsvist slå fast, at Venstre er størst. Partiet har med sine 43.530 suverænt flest medlemmer. Socialdemokraterne på andenpladsen kan mønstre 39.345. Venstre og Socialdemokraterne har begge 47 medlemmer af Folketinget, men husk her på, at hele tre mandater er gået fra SF til Socialdemokraternes folketingsgruppe. Og som det sidste afslører Berlingske Barometers historik over partiernes tilslutning, at Venstre, bortset fra en kort periode i sommeren 2014, har været størst i meningsmålingerne siden valget i 2011.

Men selvom førertrøjen varmer, har Venstre grund til bekymring. Ser vi på Gallups vælgervandringsanalyser (se her, hvor tallene dog er fra oktober) siden valget i 2011, har Dansk Folkeparti mæsket sig i liberale stemmer. Hele 155.000 vælgere har taget turen fra Venstre til DF. Det svarer til syv mandater.

I Barometerets seneste status står Venstre til 23,6 procent, mens Socialdemokraterne henter støtte fra 22,8 procent af vælgerne. DF skal altså ikke hale mange flere vælgere fra Venstre, før Helle Thorning-Schmidt igen er leder af landets største parti. Lars Løkke kan dog trøste sig ved, at DF også har stjålet godt 75.000 stemmer fra Socialdemokraterne.

Du kan se, hvordan vælgerne har vandret til og fra alle partierne i Politikos grafik over vælgervandringer. Se grafikken her (hvor tallene dog er fra oktober).

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.