Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Her er planen: 1800 statslige arbejdspladser flytter fra hovedstaden til provinsen

Regeringen har i dag afsløret, hvilke statslige arbejdspladser der rykker fra hovedstaden til provinsen.

Innovationsminister Sophie Løhde kalder udflytningen ”historisk” og fortæller til Jyllands-Posten, at arbejdspladserne vil blive fordelt over 49 byer. (Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017)
Innovationsminister Sophie Løhde kalder udflytningen ”historisk” og fortæller til Jyllands-Posten, at arbejdspladserne vil blive fordelt over 49 byer. (Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017)

Miljøstyrelsen er en af de styrelser, hvor arbejdspladser i den kommende tid vil rykke fra hovedstaden til provinsen.

Konkret skal 440 medarbejdere fra Miljøstyrelsen rykke til Odense.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V) fortalte i dag på et pressemøde, hvilke styrelser der udflyttes.

»Vi tager i dag det næste store skridt i retning af et Danmark i bedre balance,« sagde Sophie Løhde på pressemødet og kaldte udflytningen »historisk«.

Foruden Miljøstyrelsen udflyttes medarbejdere fra Statsligt gasselskab, Patientklagestyrelsen, Nota (Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder), Energitilsynet, Danmarks Innovationsfond, De Økonomiske Råds sekretariat, Lønmodtagernes Garantifond, Miljømærkesekretariatet, Dansk Sprognævn, Lokale- og Anlægsfonden, Sekretariatet for Frivilligrådet og Det Centrale Handicapråd, Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende Feriemidler og Sekretariatet for Studievalg Danmark.

Sophie Løhde siger desuden på pressemødet, at regeringen ikke lægger op til, at der skal bygges nyt til de udflyttede arbejdspladser.

I alt bliver 1.824 statslige medarbejdere i dag bedt om at rykke med arbejdspladsen til provinsen i den kommende tid.

Det sker som led i anden bølge af regeringens udflytning af arbejdspladser. Første bølge blev annonceret 1. oktober 2015, og den seneste opgørelse fra Finansministeriet i september viser, at 2.546 af de 3.900 arbejdspladser indtil videre er udflyttet.

Den nye udflytningsbølge vil placere arbejdspladser over hele landet. Således vil 1.082 arbejdspladser rykke til Herning, 1.015 til Syddanmark, 931 til Region Sjælland, mens Region Nordjylland modtager 399 nye statslige medarbejdere.

Men det er ikke kun styrelser, regeringen vil sende ud af Hovedstaden. Ti såkaldte uddannelsesfilialer af mellemlange uddannelser vil blive oprettet i henholdsvis Rønne på Bornholm, Hobro i Region Nordjylland, Holstebro i det nordlige Vestjylland, Skjern i Vestjylland, Hedensted i Østjylland og Fredericia i Sydjylland.

På Fyn bliver en filial placeret i Svendborg, ligesom Nykøbing Falster modtager en filial, og det samme gør Helsingør og Kalundborg på Sjælland.

Udfordringer ved udflytning

I forbindelse med første udflytningsrunde har langt fra alle medarbejdere pakket tasken og rykket med arbejdspladsen. Således var der i september kun 23 procent af de udflyttede arbejdspladser, som var besat af medarbejdere, der enten flyttede med arbejdspladsen eller pendlede til arbejde.

Berlingske kunne i august 2017 fortælle, at én ud af ti medarbejdere havde valgt at pendle til den udflyttede arbejdsplads, mens godt 80 procent havde sagt op.

De mange udflytninger har desuden resulteret i lange sagsbehandlingstider i flere styrelser.

Således skrev Berlingske i september 2017, at økologiske landmænd nu havde ventet på økonomisk støtte i over ti måneder, fordi udflytningen resulterede i lange sagsbehandlingstider.

Hos Landbrugsstyrelsen, der står bag udbetalingerne, var det nemlig kun 36 ud af i alt 300 medarbejdere, som havde rykket de københavnske teltpæle op og placeret dem nær deres nye arbejdssted i Tønder.

I samme boldgade kunne Berlingske fortølle, at en jysk familie oplevede, at de lange sagsbehandlingstider var ved at betyde enden for deres hundepension.

Natur- og Miljøklagenævnet oplevede, at udflytningen til Viborg resulterede i en forlængelse af sagsbehandlingstiden på 15 procent, ligesom grønlandske søkort er blevet forsinket, da Geodatastyrelsen rykkede til Aalborg.

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og Ankestyrelsen har også oplevet længere sagsbehandlingstider, mens Energinet flyttede til Esbjerg og meldte om længere sagsbehandlingstider for støtteordninger for solceller og husstandsvindmøller.

Opdateres...

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.