Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Her er Danmarks plan for indsatsen i Afghanistan

De sidste danske soldater skal være ude af Afghanistan i 2014, men landet vil have behov for international støtte mange år frem i tiden, fremgår det af Afghanistan-planen.

ARKIVFOTO
ARKIVFOTO

Selv om de danske tropper senest i 2014 vil være ude af Afghanistan, vil landet »mange år frem i tiden« have brug for international støtte.

Det fremgår af regeringens plan for indsatsen i Afghanistan, »Afghanistanplanen 2013-2014«, hvor det også gøres klart, at den afghanske regering står over for en »stor og svær opgave«, og at der vil komme tilbageslag.

- Danmarks engagement de kommende år vil være båret af en forventning om fortsatte fremskridt kombineret med en realisme om, hvad der reelt er muligt at opnå på kort sigt i Afghanistan, og på erkendelsen af, at tilbageslag vil være uundgåelige på Afghanistans vej mod videre stabilitet og udvikling, står der i planen.

Den bliver præsenteret tirsdag eftermiddag og er en samlet plan for det danske civile og militære engagement i Afghanistan i perioden frem til og med 2014.

Årene bliver betegnet som vigtige for landets udvikling.

- Det vil være årene, hvor Afghanistan sammen med det internationale samfund, og herunder Danmark, skal lægge de trædesten, som skal hjælpe til at gøre afghanske systemer tilstrækkeligt robuste og bæredygtige til, at landet kan tage de afgørende skridt til at stå på egne ben i perioden efter 2014.

Af planen fremgår det også, at Danmark vil få en ny rolle.

- Militært skal vi fortsætte skiftet fra kamp- og partnerrolle til en trænings-, rådgivnings- og støtterolle frem mod udgangen af 2014, hvor afghanerne selv overtager det fulde sikkerhedsansvar for hele landet, står der i planen.

Den danske indsats i årene 2013 og 2014 vil tage udgangspunkt i tre overordnede principper:

- Vi vil opstille realistiske forventninger og fokusere på at konsolidere de civile og militære indsatser for at understøtte allerede skabte fremskridt.

- Vi vil lægge afgørende vægt på afghansk ejerskab, så ansvaret på alle områder både formelt og reelt overdrages til afghanerne – også selvom det på kort sigt kan betyde mindre effektive løsninger end de, som kan gennemføres med international hjælp i dag.

- Og vi vil arbejde for at normalisere samarbejdet mellem de afghanske myndigheder og det internationale samfund i retning af et mere traditionelt og langsigtet udviklingssamarbejde, så der målrettet bliver arbejdet på at reducere de afghanske myndigheders afhængighed af international støtte og bistand.

Det danske bidrag til de afghanske sikkerhedsstyrker vil stige til 100 millioner kroner årligt fra 2015 til 2017. Samtidig har Danmark forpligtet sig til fra 2013 at øge den danske bistand til Afghanistan til i gennemsnit 530 millioner kroner om året frem til og med 2017.

Alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten står bag indsatsen i Afghanistan, der har varet i 12 år.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.