Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Henrik Sass Larsen til Enhedslisten: Lær af Pia K.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen langer ud efter Enhedslisten, som bør lære af Dansk Folkeparti, hvordan man opfører sig som støtteparti.

Regeringens parlamentariske støtteparti, Enhedslisten, får en bredside fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S). Den socialdemokratiske minister mener, at Enhedslisten bør se på Dansk Folkepartis eksempel på, hvordan man agerer støtteparti.

»Enhedslisten vil jeg råde til at opsøge Pia Kjærsgaard (DF). De skulle tage en kop kaffe med hende, for de proklamerede jo i sin tid, at de ville søge samme rolle i forhold til os, som Dansk Folkeparti havde i forhold til VK-regeringen. En god tanke. Det sørgelige er, at det kan de ikke finde ud af. Aldrig nogensinde hører man Enhedslisten komme ud fra et forhandlingslokale, uden at de begynder at skælde ud på os,« siger Henrik Sass Larsen i et stort interview i Weekendavisen.

Sass Larsen peger på, at Dansk Folkepartis succes under den daværende VK-regering bestod i, at partiet accepterede størstedelen af regeringens politik og til gengæld fik indrømmelser på områder, der var vigtige for DFerne.

De retoriske skyts mod Enhedslisten rammer efter november forgæves forsøg på at nå til enighed med støttepartiet om en finanslovaftale for 2014. Her stod Enhedslisten fast på et krav om to ugentlige bade til ældre, hvilket endte med at skille parterne ad, hvorefter højrefløjen forhandlede en aftale hjem med regeringen.

»Man (DF,red.) tog et egentligt medansvar for samfundets drift, det var vilkåret. Sådan tænker Enhedslisten ikke. To gange er de udvandret fra store, stensikre aftaler - først skatteaftalen sommeren 2012 og nu finansloven for 2014. Det havde Dansk Folkeparti aldrig gjort. Enhedslisten er sådan nogle, der kan sidde en hel uge og diskutere, om et ord som vækst må optræde i en politisk aftale. De ender med, at det skal hedde grøn omstilling. Når man ikke er kommet længere, er man ikke venstrefløjens Dansk Folkeparti, så er man bare Enhedslisten,« siger Henrik Sass Larsen til Weekendavisen.

I stedet må Enhedslisten »finde ud af, hvad de vil«, lyder det fra Sass Larsen, der peger på, at partiet har » revolutionære tosserier«.

»Enhedslisten vil gerne være realpolitikere, men på den anden side ikke rigtig levere. Vi kan jo ikke lade vores evne til at regere være afhængig af alle mulige revolutionære tosserier, der er nødt til at være orden i sagerne, økonomien skal fungere, og så videre. Det har de ikke gjort sig klart. Kan vi så lave finanslov med Enhedslisten næste gang? Det må vi jo bare konstatere, at det kan vi ikke vide. De har altid den mulighed at vælte os,« siger Sass Larsen, der ikke er bange for at afskrive Enhedslisten, hvis de ikke vil spille politisk bold med regeringen.

»Enhedslisten må jo gøre op med sig selv, om alternativet i skikkelse af Løkke er værre, som de vist engang mente. Jeg vil ikke ligge under for en situation, hvor jeg skal tigge dem om lov til at regere.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.