Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hemmelig aftale med Somalia: Kun 12 om året kan sendes hjem

Mens Danmark behandler flere hundrede sager, vil Somalia kun tage imod en brøkdel.

Flere hundrede somaliere kan komme til at sidde på et dansk udrejsecenter de næste mange år. For mens de danske udlændingemyndigheder i øjeblikket genbehandler 800 somalieres opholdsgrundlag og foreløbig har besluttet at udvise 57, vil Somalia maksimalt tage imod 12 personer fra Danmark om året. Det skriver Politiken onsdag.

Det fremgår af fortrolige oplysninger fra Udlændinge- og Integrationsministeriet om Danmarks hjemsendelsesaftale med Somalia, som Politiken kender indholdet af. Oplysningerne løfter for første gang sløret for det konkrete indhold i Danmarks aftale med Somalia og blev i slutningen af marts leveret til Folketinget på et lukket møde.

Ifølge Dansk Flygtningehjælp er det helt »uholdbart«, at Danmark behandler flere hundrede sager, når regeringen på forhånd ved, at der kun kan hjemsendes 12 om året.

»Det vil jo betyde, at rigtig mange mennesker vil sidde fast på et udrejsecenter i årevis«, siger asylchef Eva Singer til Politiken.

Tidligere på året kunne Politiken skrive, at Danmark havde en »uformel« hjemsendelsesaftale med Somalia. Men hvad den præcis gik ud på, holdt regeringen skjult for Folketinget og offentligheden.

Men et fortroligt notat fra Udlændingeministeriet viser nu, at aftalen med Somalia ikke er skriftlig, men derimod mundtlig, skriver Politiken. Det viser sig også, at aftalen er indgået med en tidligere somalisk regering og ikke den siddende. Aftalen blev indgået på et møde i maj 2016, hvor en delegation fra Somalias daværende regering var i København.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) afviser at stille op til interview. Ministeriet vil ikke kommentere den konkrete aftale, men oplyser, at man »gennem længere tid har arbejdet på at etablere et samarbejde med Somalia«, hvilket »foregår i fortrolighed efter ønske fra de somaliske myndigheder«.

I et skriftligt svar til Politiken understreger Inger Støjberg, at regeringen »arbejder hårdt for at sikre, at de, der ikke har ret til at opholde sig i Danmark, bliver sendt ud«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.