Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Helle Thorning er hård i filten«

Helle Thorning er en usentimental leder, som ikke kæmper for sine ministre, hvis det kan skade hende selv, lyder det fra politisk kommentator Henrik Qvortrup.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt på pressemødet tirsdag 8. november.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt på pressemødet tirsdag 8. november.

Som leder minder statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) om Anders Fogh Rasmussen (V) og Poul Schlüter (K).

For ligesom Fogh og Schlüter har Helle Thorning en usentimental ledelsesstil.

Sådan lyder vurderingen fra TV2s politiske redaktør Henrik Qvortrup, som har været spindoktor for tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen. 

Denne ledelsesstil kommer f.eks. til udtryk i statsministerens måde at behandle sine ministre på. Det gælder bl.a. minister for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen, som har skrevet under på, at akutmodtagelsen i Svendborg ville blive bevaret - et løfte han siden ikke kunne indfri.

- Hun fremstår ikke som en statsminister, der kaster sig i kamp for sine ministre. Jeg tror, hun er optaget af, hvad der tjener hende selv bedst. Efter valget lægger hun mere luft til Carsten Hansen ud fra en større helhedsvurdering af, hvad der tjener hendes position som statsminister bedst, siger Henrik Qvortrup.

Et andet eksempel på denne stil er Helle Thornings behandling af hendes tro væbner Henrik Sass Larsen (S), der skulle have været finansminister. Thorning valgte ikke at gøre ham til minister på baggrund af PETs anmærkninger i hans sikkerhedsgodkendelse.

- Hun vurderede jo formentlig, at sådan som tingene stod med Sass, var der ikke plads til at kæmpe for en gammel fortrolig. Det ville koste for meget for Thorning. Men hun kunne jo godt have valgt at sige, Sass har betydet så meget for mig i kampen for at få magten, at nu kæmper jeg for, at det PET er nået frem til, ikke skal belaste ham. Hun kunne f.eks. have gjort ham politisk ordfører, men det valgte hun ikke. Det var sikkert fornuftigt nok. Men det er også et udtryk for, at usentimentale, rationelle overvejelser vinder frem for et hensyn til en gammel kampfælle, siger Henrik Qvortrup.

Derfor kommer Henrik Qvortrup til at tænke på Anders Fogh, når han ser Thorning stå ved talerstolen til pressemøder:

- Hun udstråler meget den samme disciplin som Anders Fogh. De gør begge, hvad der skal gøres uden smålig skelen til andre hensyn. De har begge en meget nøgtern indstilling til, hvad det kræves at være statsminister. Der er man nødt til at være rimelig hård i filten, og det er Thorning også.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks