Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hedegaard: Barack Obama viser vejen

Connie Hedegaard er begejstret for præsident Barack Obamas nye grønne offensiv, men hun er bekymret for, om den økonomiske krise i EU får europæiske politikere og erhvervsledere til at bakke ud af den grønne dagsorden. Thomas Larsen interviewer klimakommissæren til World Economic Forum i Davos.

Klimakommissær Connie Hedegaard.
Klimakommissær Connie Hedegaard.

Det er nu, at Europa skal holde fast og sikre, at europæiske virksomheder står forrest i kampen for at sikre bæredygtig produktion og bliver ved med at høre til spydspidserne inden for den hurtigt voksende grønne business.

»Min bekymring gælder Europa. Krisen bliver ved med at kradse, og det gør, at mange er begyndt at sige, at vi må skubbe miljøhensyn lidt i baggrunden, så vi ikke pålægger erhvervslivet for mange byrder og svækker deres konkurrenceevne,« siger Connie Hedegaard.

I de næste døgn vil miljøkommissæren arbejde for at gøre klima og miljø til centrale temaer på World Economic Forums årsmøde i Davos. Deltagerne er fløjet ind til årsmødet i den schweiziske bjergby med billeder af et smogramt Beijing, et glohedt Australien, tørkeramte marker og orkanen »Sandy«s hærgen i USA på nethinden.

Disse billeder vil være med til at sætte strøm på den grønne dagsorden i Davos, forudser Connie Hedegaard, men endnu vigtigere er det, at Barack Obama nu har erklæret, at USA skal gå forrest i kampen mod klimaforandringerne ved at satse grønt i stor skala.

Fra Bruxelles fulgte Connie Hedegaard begejstret med, da Obama holdt sin tiltrædelsestale i Washington.

»Han gjorde det, og stærkt!«, skrev hun på Twitter efter talen, hvor præsidenten fastslog, at det er nødvendigt at kæmpe mod klimaforandringerne, for ellers forråder man kommende generationer.

Præsidentens melding kom i bogstaveligste forstand i kølvandet på de vandmasser, som orkanen »Sandy« i slutningen af den amerikanske præsidentvalgkamp pressede ind mod New York. Og dén begivenhed har sat sig spor i USA.

»Amerikanske virksomheder oplevede pludselig ikke at have elektricitet i ti dage. Det var et wake up-call,« siger Connie Hedegaard.

Også i Kina er der vokset en ny erkendelse frem. I den seneste tid er billeder af den smog-ramte kinesiske hovedstad gået kloden rundt, og det har skabt dyb bekymring hos kineserne, at luftforureningen var så voldsom, at myndighederne måtte opfordre byens indbyggere til at blive indenfor.

»Luftforureningen var så omfattende, at man ikke engang havde en målestok for, hvor slemt det var. Det har lagt pres på den kinesiske ledelse,« siger hun.

Connie Hedegaard peger på, at den kinesiske befolknings frygt for forureningen kan udløse uro hvis ikke de kinesiske ledere tager truslen mod miljøet alvorligt:

»Både i Kina og USA er man blevet opmærksom på, at man kommer til at betale en meget høj pris ved at tænke kortsigtet i økonomi uden tanker på klima og miljø.«

Lang vej igen

At verdens to økonomiske sværvægtere vil fokusere mere på miljøet, får dog langtfra Connie Hedegaard til at ånde lettet op, for de to lande har et stort efterslæb at indhente. Og vejen frem bliver svær.

Her og nu venter Connie Hedegaard spændt på at se de udnævnelser, som Barack Obama vil foretage i sin administration. At John Kerry bliver ny amerikansk udenrigsminister er hun yderst tilfreds med:

»Set gennem klimabriller kan man ikke forestille sig en mere kvalificeret amerikansk udenrigsminister end John Kerry. Der er få amerikanske politikere, der i den grad har beskæftiget sig med klimaspørgsmålet og som forstår de sikkerhedspolitiske implikationer.«

Ifølge Connie Hedegaard bliver det nødvendigt for Obama at have stærke allierede, når han skal løfte sin grønne dagsorden. Paradoksalt nok bliver en af hans udfordringer, at USA får adgang til store mængder billig skifergas. Det vil betyde, at investeringerne i en grøn omstilling vil blive mindre attraktive. Dertil kommer, at Kongressen langtfra er befolket med grønne hedsporer.

Til gengæld vil Obama møde samarbejdsvilje hos en række af de store amerikanske virksomheder, som ifølge Connie Hedegaard er klar over, at klimaforandringer og stigende råvarepriser ikke er »et luksusproblem, som blot kan udskydes.

Bekymret for Europa

Når Connie Hedegaard ser på udviklingen i Europa, er hun bekymret. Hendes frygt er, at den langvarige krise kan få europæiske politikere og erhvervsfolk til at bakke på den grønne dagsorden.

»Nogle mener, at vi i Europa skal kopiere kinesernes og amerikanernes gamle kortsigtede tænkning,« siger hun, og sker det, går Europa efter Hedegaards mening tilbage til en fuser.

»Man glemmer, at det har været Europas styrke, at vi har sørget for, at virksomheder ikke behøver at frygte for at være uden strøm i ti dage efter en voldsom blæst. Der er heller ingen europæiske storbyer, som er ved at drukne i smog. Tænk på London for 30-40 år siden dengang var byen ved at drukne i smog. I dag er de problemer løst, fordi vi har været dygtige til at planlægge og tænke frem.«

Danmark står stærkt

Når det gælder Danmark, er Connie Hedegaard optimistisk, både på grund af energiaftalen fra foråret 2012 og erhvervslivets styrke inden for den grønne industri.

»Hvis du tager Novozymes, og hvis du ser, hvad Mærsk gør, så har de noget at have det i. De har et ry for, at de ikke bare taler grønt, men handler grønt. Vi har rigtig gode eksempler på, at danske virksomheder formår at tjene penge ved at handle grønt. Der har været bevægelser op og ned, men over de senere år har de grønne virksomheders andel af eksporten været stigende.«

På årsmødet i Davos vil hun fremhæve Danmark som et eksempel på, at det kan betale sig at tænke i bæredygtighed:

»Det gælder ikke alene for de virksomheder, som sælger grønne løsninger og teknologier. Det gælder også for virksomhederne uden for den egentlige grønne industri. Vi kan se, at råstofferne bliver dyrere, og udfordringen for alle virksomheder er at få mere output ud af mindre input. Det kan de kun opnå gennem en mere effektiv udnyttelse af ressourcerne. De virksomheder, der formår det, vil få en bedre bundlinje, og her har Danmark fine eksempler.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.