Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Havmølle-branche forventer medvind efter nordsøaftale

Både rederier og energiselskaberne forudser store gevinster ved nordsø-aftale.

Danske virksomheder vil få glæde af nordsø-aftale, spår Danmarks Rederiforening og Dansk Energi. Scanpix/Henning Bagger
Danske virksomheder vil få glæde af nordsø-aftale, spår Danmarks Rederiforening og Dansk Energi. Scanpix/Henning Bagger

Aftalen mellem nordsø-landene og EU om et indre marked for energi skabt af havvindmøller bliver modtaget med jubel hos både de danske rederier og energiselskaber.

- I hele værdikæden fra dem, der er investerer i vindmøller til dem, der leverer og servicerer havvindmøller, er vi så at sige verdensmestre i havvindmøller, fordi vi har øvet os i mange år, siger Anders Stouge, der er vicedirektør i Dansk Energi.

- Derfor kan det kun dryppe af på Danmark, når landene rundt om Nordsøen koncentrerer sig om at lave det her initiativ. Der er noget at glæde sig til.

Både han og direktør i Danmarks Rederiforening Jakob Ullegård bygger deres store forventninger på de hidtidige erfaringer.

- I Danmarks Rederiforening har vi det rederi, der har sat flest havvindmøller op. Vi har et rigtig godt afsæt for at tage nye markedsdele, siger Jakob Ullegård.

Begge glæder de sig over, at reglerne på tværs af landene nu standardiseres, samt at det nu bliver muligt, at eksempelvis andre lande kan lave projekter i dansk farvand. Det kan nemlig lokke ordrer på vedligeholdelse og anden service til Danmark.

Den nye aftale kan dog ikke erstatte statslige investeringer. Under de nuværende forhandlinger om afskaffelsen af PSO-afgiften har regeringen blandt andet foreslået, at der skal skrues ned for investeringerne i havvindmølleparker.

Og der er stadig brug for statslige investeringer fra Danmark eller fra anden side for at sænke prisen på elektricitet fra havvindmøller, mener Jakob Ullegård fra Danmarks Rederiforening

- Du får ingen havvindmøller op uden statslige investeringer. Det handler om, at havvind i dag endnu ikke er lige så konkurrencedygtig som vind på land, siger han.

- Det gælder alle nye teknologier, at desto mere vi får op, desto flere erfaringer får vi, desto billigere bliver det.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.