Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hans Engell: NATO er i sin alvorligste krise nogensinde

Trump kræver flere penge til NATO. Det udfordrer alliancen, mener politisk kommentator Hans Engell.

Ved Natotopmødet i Bruxelles spejder Storbritanniens premierminister, Theresa May (th), efter at USA's præsident, Donald Trump, og hustruen, Melania (tv). Trump kritiserer andre Natolande for at spare for meget på forsvaret. Benoit Doppagne/Ritzau Scanpix
Ved Natotopmødet i Bruxelles spejder Storbritanniens premierminister, Theresa May (th), efter at USA's præsident, Donald Trump, og hustruen, Melania (tv). Trump kritiserer andre Natolande for at spare for meget på forsvaret. Benoit Doppagne/Ritzau Scanpix

København. NATO står i sin alvorligste interne krise, siden den vestlige forsvarsalliance blev skabt i 1949.

Det mener politisk kommentator ved Ekstra Bladet og tidligere K-forsvarsminister Hans Engell.

USA's præsident, Donald Trump, angreb på NATO-topmødet onsdag i Bruxelles de øvrige medlemslande for ikke at bruge mindst to procent af deres bnp på forsvaret.

Han kritiserede også Tyskland for at være for afhængig af russisk gas med gasledningen Nord Stream 2.

»Det er den alvorligste situation, som NATO-alliancen har været ude i internt, siden alliancen blev dannet,« siger Hans Engell.

Trump har før sat spørgsmålstegn ved, om USA respekterer musketereden. Han har højlydt kritiseret sine NATO-partnere, men rost Ruslands leder, Vladimir Putin, trods Ruslands okkupation af Krimhalvøen fra Ukraine.

Derfor er det vigtigt, at alle stats- og regeringschefer i deres erklæring fra topmødet støtter den såkaldte musketered om, at et angreb på ét NATO-land er et angreb på alle, Mener Hans Engell.

NATO kan ifølge ham ikke eksistere uden USA. USA's militære udstyr var nødvendigt, da NATO-lande i marts 2011 angreb Libyen under afdøde diktator Muammar Gadaffi.

Desuden er USA's atomparaply afgørende for europæisk sikkerhed, mener Hans Engell.

»Hele NATO-alliancen hviler jo i sidste ende på den ultimative garanti, der ligger i de amerikanske atomvåben. Den franske atomstyrke har slet, slet, slet ikke den kapacitet,« mener han.

Men Trump har ret i, at de europæiske lande har valgt velfærd frem for forsvar. I 80'erne kritiserede amerikanske forsvarsministre Hans Engell som dansk forsvarsminister for, at Danmark beskar forsvaret for meget.

»USA udgør alene en langt, langt større militær styrke end det samlede Europa, hvis vi lægger alle de europæiske lande sammen. Uden USA har vi ikke noget NATO og den kollektive sikkerhed,« siger Hans Engell.

Derfor søger kansler Merkel, premierminister May, præsident Macron og statsminister Løkke trods kritikken at holde fast i USA, påpeger han.

»NATO er ikke gået i opløsning. Men vi er kommet ind i en helt ny fase. Hvad har man tænkt sig at stille op, hvis amerikanerne ikke har tænkt sig at leve op til musketereden?,« siger Hans Engell.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.