Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Han er formentlig den politiker, der ved mest om kampfly, men mindst om de politiske processer«

De konservatives Rasmus Jarlov har igen – nu om forsvarspolitikken – bragt sit parti i direkte konfrontation med regeringen. Et stejlt temperament og faste principper er tilsyneladende en del af forklaringen.

Rasmus Jarlov på sit kontor. Foto: Ida Marie Odgaard
Rasmus Jarlov på sit kontor. Foto: Ida Marie Odgaard

To gange siden nytår er de normale forretningsgange på Christiansborg kortsluttet. Begge gange har de Konservatives folketingsmedlem Rasmus Jarlov spillet en afgørende rolle. Første gang skete det, da fødevare- og miljø­minister Eva Kjer Hansen (V) i februar trak sig som kulmination på en uge, hvor de Konservative udtrykte mistillid til ministeren. Hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen truede med at udskrive valg. Og hvor de blå partiledere måtte til gruppeterapi på Marienborg.

Det skete igen torsdag i denne uge, da de Konservative valgte at stå uden for aftalen om købet af 27 F-35-fly til en samlet værdi af 56,4 milliarder kroner. Tilmed blev partiet smidt ud af forsvarsforliget. For første gang er Det Konservative Folkeparti ikke med i en aftale om Forsvaret. I stedet gennemfører regeringen indkøbet med stemmer fra blandt andet rød blok. Og ja, begge gange har 39-årige Rasmus Jarlov med sin brede, sammenbidte kæbe argumenteret i korte, præcise salver for, hvorfor de Konservative har nægtet at give sig en tomme.

Både Rasmus Jarlov som politiker og som person rummer tilsyneladende en del af forklaringen på, hvorfor det to gange er endt så dramatisk, lyder det fra politikere, der har deltaget i de to forhandlingsforløb.

»Han er en meget principfast herre, vil jeg sige, og meget ærekær,« fortæller en kilde fra forhandlingerne: »Samtidig kender Jarlov ikke til et stiltiende samtykke. Han kan sidde under adskillige forhandlingsmøder uden at komme med indvendinger, men så folder han sig pludseligt ud.«

Andre involverede fra forhandlingerne taler omvendt om en politiker, der tør stå fast på sine principper og faktisk holder fast i det, han – og partiet – mener. Med en tro på at man har fat i en god sag i forhold til de konservative vælgere.

En historisk brøler

Dramatisk er det dog blevet begge gange, lyder det samstemmende fra flere kilder fra de to forhandlingsforløb, fordi den cand.-merc.-uddannede Jarlov synes at have fejl­bedømt, hvornår tingene blev afgjort.

»Rasmus Jarlov er formentlig den politiker, der ved mest om kampfly, men mindst om de politiske processer. Derfor kom det tilsyneladende bag på ham, hvornår der skulle støbes en aftale. Det gjorde det ikke for os andre,« fortæller en kilde fra forhandlingerne om indkøb af kampfly.

Dog, understreger kilden, har Rasmus Jarlov haft opbakning til sin kurs fra den konservative ledelse.

En anden kilde kalder de Konservatives ageren for »amatøragtig«:

»Vi har haft en række møder og har stillet flere hundrede spørgsmål. Vi får siden et aftaleudkast, og der bliver holdt bilaterale møder. Så skal der altså ikke meget analyse­kraft til at forstå, at torsdag skal man have gjort sin stilling op i forhold til at indgå et forlig. Dér var Rasmus Jarlov ikke.«

Hvad angår kampfly, mener politisk kommentator Hans Engell, tidligere konservativ forsvarsminister, at de Konservative har begået »en historisk brøler«. Forsvarspolitik er hjerteblod for partiet, og når der næste år skal forhandles om et flerårigt forsvarsforlig, er de Konservative nødt til enten at acceptere, hvad de andre partier nu har besluttet, eller acceptere at være uden indflydelse. Ikke mindst takket være Jarlov, mener Engell.

»Det virker mere og mere, som om Rasmus Jarlov og Mette Abildgaard har overtaget den reelle ledelse af Det Konservative Folkeparti. Søren Pape sidder bare i baggrunden. Og Jarlov er en meget konfrontatorisk politiker – han vil hellere skyde sig igennem end forhandle,« siger han.

Modvind og kugleregn

Rasmus Jarlov trives tilsyneladende ikke bare i modvind, men også i kugleregn.

Som vikarierende kirkeordfører talte han i 2010 for, at folkekirken skulle indføre et vielsesritual for homoseksuelle, hvilket Det Konservative Folkeparti ellers havde været imod.

I 2014 og efter gentagne tilfælde af chikane og overgreb på jøder i København arrangerede han en såkaldt kalotmarch gennem Nørrebro, som er det sted i hovedstaden, hvor koncentrationen af muslimer er højst.

Men aldrig har Rasmus Jarlov mødt så hård modstand, som da han på Facebook kommenterede en statistik, der viste, at de fleste kvindelige topledere er singler.

»Mænd vil bare gerne have en kvinde, som er sød og pæn, og tager lige så gerne en lærerinde eller sygeplejerske som en top­leder. Karrierekvinder er svære at imponere. Kvinder vil gerne have en mand, som de kan se lidt op til, og det er svært for karriere­kvinder at finde,« skrev Rasmus Jarlov og fortsatte:

»Karrierekvinder har derfor færre mænd, som de er interesseret i, og de mænd, som de er interesseret i, har ikke en ekstra interesse i dem. Benægt det bare, men det er sådan, det fungerer.«

Bedre slap Rasmus Jarlov fra det, da han i maj sidste år overmandede en forbryder.

Historien er, at han ved 02.30-tiden og efter en lang, lang arbejdsdag cyklede ned ad Hillerødgade i det nordvestlige København for at hente mælk til sin morgenmad. Han hørte en rude blive knust og så en mand med overkroppen halvt inde i en bil.

Rasmus Jarlov købte ikke forklaringen om, at bilen var mandens egen. Den påstand blev heller ikke bedre af, at manden pludselig begyndte at løbe ned ad gaden med en taske. Jarlov overmandede ham.

»Jeg er så dødtræt af, at der er så meget kriminalitet i området her,« sagde Rasmus Jarlov til TV2.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.