Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hækkerup skal forklare sig i tortursag

Enhedslisten har kaldt forsvarsministeren i samråd i sagen om de irakere, som tilsyneladende blev tortureret under overværelse af danske soldater.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) løber fra sit ansvar i sagen om de irakere, der angiveligt blev tortureret af irakiske sikkerhedsstyrker under overværelse af danske soldater i det sydlige Irak i november 2004.

Det mener Enhedslisten, fordi statens advokat, Kammeradvokaten, kræver, at irakerne hver rejser 40.000 kroner for at få sagen prøvet ved en domstol. Og forsvarsministeren og hans ministerium belastes yderligere af, at irakernes retssag mod ministeriet er blevet forsinket med påstand om forældelse, lyder det fra Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen.

- Det mener jeg er i strid med menneskerettighedskonventionen, hvor en tortursag aldrig kan blive forældet, fordi den er så voldsom af karakter, og derfor synes jeg, at forsvarsministeren er på dybt vand. Jeg vil gerne sikre, at der kommer en domstolsafgørelse i sagen, siger han.

Enhedslisten har derfor kaldt Nick Hækkerup i samråd for at få svar på, hvorfor irakerne ikke automatisk kan få prøvet deres sag. Den nuværende forhaling skal stoppes, hvis Danmark stadig skal kunne kalde sig foregangsland på menneskerettighedsfronten, fastslår Nikolaj Villumsen.

- Danmark plejede at være foregangsland i bekæmpelsen af tortur, og nu prøver vi at negligere mishandling af uskyldige civile irakere, som vi har haft ansvaret for. Det er meget problematisk, siger han.

Fredag voksede sagen om tortur mod irakerne i omfang, da det kom frem, at yderligere 12 irakere har stævnet Forsvarsministeriet for overgreb i forbindelse med Operation Green Desert i 2004. Dermed har i alt 23 fanger lagt sag an med krav om erstatning, fordi de mener, at danske soldater var ansvarlige for den tortur, de blev udsat for.

Beviserne i sagen omfatter blandt andet en omdiskuteret video fra operationen, der angiveligt viser, hvordan danske soldater overværer, at irakiske soldater tæver civile irakere uden at bremse dem.

Videoen burde få Nick Hækkerup til straks at sikre, at irakerne får fri proces til at føre sagen mod ministeriet, mener Nikolaj Villumsen:

- Situationen er jo den, at Danmark havde ansvaret for Operation Green Desert, og derfor havde vi også ansvaret for, hvad der skete. Og med de seneste 12 irakere, der lægger sag an, har vi jo beviser på video, der viser, at danske soldater overværer mishandlingen uden at gribe ind. Derfor er det et stort problem, og vi bør ikke løbe fra vores ansvar i sådan en alvorlig sag, siger han.

Tidligere på måneden kom det frem, at Procesbevillingsnævnet har sagt nej til fri proces i erstatningssagen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.