Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hækkerup: Nej til »danske« fængsler i Østeuropa

Oppositionens forslag om at finansiere fængsler i Østeuropa for danske skattekroner er overflødigt, understreger Socialdemokraterne.

Socialdemokraternes retsordfører, Ole Hækkerup, afviser VKO-forslag om at finansiere fængsler i Østeuropa for at lette presset på de danske. 
Socialdemokraternes retsordfører, Ole Hækkerup, afviser VKO-forslag om at finansiere fængsler i Østeuropa for at lette presset på de danske. 

Socialdemokraterne afviser at finansiere fængsler i østeuropæiske EU-lande, hvor statsborgere fra f.eks. Bulgarien eller Rumænien skal afsoner domme for kriminalitet begået i Danmark.

En sådan ordning ønsker Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti med et nyt beslutningsforslag.
 
”Det er en dårlig idé. Vi vil hellere bruge pengene herhjemme, eksempelvis på ofre,” siger Ole Hækkerup, Socialdemokraternes retsordfører.

DF’s retsordfører, Peter Skaarup, argumenterer ellers i dagens Berlingske for, at ordningen vil reducere kriminaliteten i Danmark, fordi fængsler i Bulgarien eller Rumænien er mindre bekvemme end i Danmark, og fordi vedkommende vil tænke sig om en ekstra gang inden et togt i Danmark.


”For det første er jeg imod, at man investerer danske penge til at forebygge kriminalitet andre steder end i Danmark," siger Ole Hækkerup:

"For det andet skal de andre lande tage imod deres egne statsborgere til afsoning uanset, om vi bygger fængsler i deres land eller ej.”

I december trådte nye EU-regler i kraft om, der forpligter EU-lande til at tage imod borgere, som er blevet dømt i straffesager i et andet EU-land. Men det gælder afsoning af idømt straf og ikke varetægtsfængsling.

Antallet af østeuropæiske statsborgere steg i danske fængsler ifølge tal fra Kriminalforsorgen fra 104 i 2005 til 244 i 2010. Skal østeuropæere i højere grad afsone domme i deres hjemlande?

”Ja, i høj grad. Vi skal bare ikke betale for det.”

En del af oppositionens ræsonnement er, at presset på de danske fængsler er steget. Kan en sådan ordning ikke lette presset?

”Jo, men man kan bruge nogle af de andre værktøjer. Hvis eksempelvis en person er dømt til udvisning, skal vi være hurtigere til at udvise vedkommende. Det har regeringen allerede lagt op til.”

Har Tom Behnke (De Konservatives retsordfører, red.) ret, når han i dagens Berlingske siger, at de danske fængsler er svir for de østeuropæiske kriminelle?

”Jeg har ikke besøgt østeuropæiske fængsler, så det vil jeg ikke gøre mig til dommer over. Men jeg kan levende forestille mig, at forholdene er barskere end i danske fængsler.”

Til gengæld understreger Ole Hækkerup sin undren over, at VKO først nu reagerer på problemet med østeuropæere i danske fængsler, når de indtil efteråret havde magten i over 3.000 dage, som han formulerer det.

Debat: Skal vi bygge fængsler i Østeuropa?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.