Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hækkerup: Læger skal lytte til de tavse patienter

Det er ikke godt nok, at lavtuddannede kræftpatienter får mindre genoptræning, mener sundhedsministeren. Han tror, at en omvendt forskelsbehandling måske kan sikre mere lighed.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S).
Sundhedsminister Nick Hækkerup (S).

En kræftpatient, der har brugt lang tid på skolebænken, har en tredjedel større chance for at blive henvist til genoptræning end patienten med kort eller ingen uddannelse.

Og det er ikke godt nok, erkender sundhedsminister Nick Hækkerup (S), efter Kræftens Bekæmpelse har offentliggjort en undersøgelse lavet blandt 14.000 kræftpatienter i København, der påviser en markant skævhed.

»Det er sådan, at vores sundhedsvæsen skal sikre, at man får en ordentlig genoptræning, når man har været syg af kræft, uanset hvad man tjener, hvor man bor i landet, og hvor lang en uddannelse man har,« understreger ministeren.

Han mener, man faktisk skal blive mere opmærksom på, at der er forskel på patienter for på den måde at skabe mere lighed.

»Hvis vi skal have lighed i sundhedsvæsnet, skal vi ikke alle sammen have det samme. Så er der nogen af os, der har bedre ressourcer, bedre muligheder og er bedre til at tale vores sag, som måske ikke skal have så meget hjælp og støtte, som de, der ikke har samme forudsætninger,« siger ministeren.

»Det er en opgave for læger, sygeplejersker og sundhedspersonale også at være opmærksomme på dem, der måske ikke råber op, fordi det er svært at forstå lægesproget, eller fordi man er utryg ved de autoriter, man møder,« uddyber Nick Hækkerup.

Generelt tror han på, at mere inddragelse af patienter og pårørende vil mindske forskelsbehandlingen, hvilket man har fundet penge til på finansloven. Desuden påpeger han, at der er en række initiativer på området allerede, som man stadig mangler at se resultaterne af.

Regeringen har afsat 134 millioner kroner til, at kommunerne kan styrke deres genoptræning af kræftpatienter, der skal laves et forløbsprogram om rehabilitering af hver enkel kræftpatient, som skal sikre at genoptræningen bliver så god som mulig, og så er kommunerne er over de seneste par år blevet meget bedre i deres genoptræningsindsatser.

Sundhedsministeren understreger, at han tager sagen alvorligt.

»Det står allerhøjest på min dagsorden at sikre, at der er reel lighed i sundhedsvæsnet, så derfor vil jeg selvfølgelig holde øje med, hvordan tallene udvikler sig,« siger Nick Hækkerup.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.